Japan i Singapur više nemaju najmoćniju putovnicu na svijetu. Prema internetskoj stranici The Passport Index, na vrhu ljestivice našla se putovnica Ujedinjenih Arapskih Emirata. S ovom putovnicom možete ući bez ikakvih problema i viza u čak 167 zemalja, odnosno imate pristup 84 posto svijeta.

Passport Index u vlasništvu Arton Capitala rangira putovnice 193 zemlje i šest regija koje su članovi Ujedinjenih naroda. Na vrhu ljestvice nalaze se putovnice zemalja s kojima možete ući u druge države bez vize i posebnih zahtjeva.

Ujedinjeni Arapski Emirati popeli su se na vrh ljestvice u rekordnom roku. Prvi su put zabilježeni na listi u prosincu 2016. godine (na 27. mjestu) te su u dvije godine došli do broja 1.

Svoj streloviti uspon zahvaljuju brojnim međunarodnim sporazumima koje su potpisali u posljednje vrijeme, a koji ih oslobađaju procesa traženja vize u zemljama poput Rusije, Liberije, Meksika ili Sierra Leonea.

U top 10 zemalja nalaze se Singapur, Njemačka, Danska, Švedska, Finska, Luksemburg, Francuska, Italija te Nizozemska, s čijim putovnicama možete ući u 165, odnosno 166 zemalja svijeta. Hrvatska se nalazi na 41. mjestu ljestvice, a s njezinom putovnicom možete ući u 156 zemalja svijeta.

Cijeli popis najmoćnijih putovnica svijeta pronađite na stranicama The Passport Indexa.

  Šaptač kravama: Najbolji odresci na svijetu stigli su u Hrvatsku Txogitxu - 7 Txogitxu - 5 Txogitxu - 2 +11 Txogitxu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju