Kad Italija zove, poziv je realno, teško odbiti. Čak i ako ne razgledavate Rim, čarobnu Toskanu, neopisivo lijepu Veneciju, ludi Napulj ili Siciliju, ova zemlja ima toliko toga ponuditi. Naravno, toga su svjesni i na „Čizmi“, pa iz Italian Touring Cluba od vas ove godine žele da dođete i upoznate manje poznatu Italiju!

Inicijativa je nazvana „Aggiungi un borgo a tavola“ što bi u prijevodu značilo „dodaj sjedalicu stolu“, a parodira naziv jednog poznatog i starog talijanskog mjuzikla. Koncept je zanimljiv, jer će više od 100 talijanskih malih i manje poznatih gradova dočekati posjetitelje (posebno za vikende) s vođenim turama, degustacijom hrane i vina, ali i vođenjem u prirodu, a sve to će potrajati do kraja listopada.

Gradovi koji su ušli u ovaj projekt poznati su pod nazivom „Bandiere Arancioni“ (narančaste zastave), a dobile su taj naziv koji dodjeljuje Italian Touring Club jer imaju manje od 15 tisuća stanovnika te su prošle rigorozne kontrole prilikom izbora. Ovakvih „narančastih“ gradova u zemlji je ukupno 277, ali ovom prilikom, sudjelovat će ih nešto više od 100 – od Varalla u Pijemontu, pa sve do Petralia Sottane na Siciliji.

„Cilj je promovirati spori i održivi turizam.“ – poručuju začetnici ideje. Ove godine to je posebno zgodno raditi, s obzirom da je talijansko ministarstvo kulture 2018. proglasilo Godinom talijanske hrane. Stoga, ima li boljeg poziva da odete do uvijek nam drage Italije i provjerite neki od tih gradova?

Ukoliko ne znate koji, ovdje se nalazi lista, pa birajte bez straha, samo naprijed.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju