Krenite putevima prošlosti i istražite plemićki grad Trogir. Vratite se stotine godina unatrag i okusite dašak tradicijom bogatih ulica i uz to se dobro odmorite. Ovo je mjesto s kojeg nećete otići bez da posjetite Plavu Lagunu, gdje kristalno čisto more pruža priliku da zaronite u nebeska plavetnila, a otok Čiovo i Split učinit će vaše putovanje sadržajnijim.



Bezvremenski grad Trogir kroz više je povijesnih razdoblja dobivao mnogobrojne vizure. Tako su se tu izmjenjivali mnogi vladari, a današnji moderan izgled svrstava ga u nezaobilazne hrvatske destinacije na Jadranu. Ako volite povijest, tu vam nikada neće biti dosadno jer su katedrala sv. Lovre, kula Kamerlengo, kula Sv. Marka, reljef Kairosa, Crkva sv. Nikole i 950 godina star benediktinski samostan samo mali dio onog što vas očekuje.

Šetnjom tamošnjom rivom možete istražiti mnogobrojne restorane, konobe i kafiće koji nude lokalnu dalmatinsku kuhinju, a nezaobilazna stanica su i tržnice gdje ćete uživati u domaćim suhim smokvama i mogranju, odnosno šipku. No, to nije sve, tu je i najbolje ocijenjena slastičarnica u Trogiru s najpoznatijim trogirskim rafiolima.

Sa susjedom Čiovom spojen je kamenim mostom, a sam otok obiluje lijepim plažama i smještajem u kojeg možete povesti i ljubimce. Na samo 30 kilometara površine upoznajte mediteransku vegetaciju, slikovite otočiće i plaže na kojima ćete zaboraviti na vrijeme.

Iako površinom malo, ovo mjesto nudi mnoštvo razloga za razgled jer su crkva, dominikanski samostan i famozna slikarska izložba ono gdje ćete se obavezno zaustaviti. Volite li aktivan odmor, razmislite o najmu bicikla i zaputite se na vožnju po otoku koja će sigurno biti prepuna avantura.

Jeste li znali da se stara gradska jezgra Trogira nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene materijalne kulturne baštine? Ako je to razlog vašeg dolaska u ovaj grad, imajte na umu da se svega nekoliko kilometara južnije nalazi i Split čija je Dioklecijanova palača također uvrštena na ovaj popis.



Prošećite Dioklecijanovom palačom i njenim podrumima, napravite jedan selfie na Peristilu s katedralom svetog Duje u pozadini ili se popnite do Marjana, brda i park šume na zapadnom dijelu splitskog poluotoka, s kojeg se pruža pogled na cijeli grad. Kad u Splitu završite s upoznavanjem Dioklecijanove palače, odgledate predstavu u Hrvatskom narodnom kazalištu ili na Prokurativama i sklonite se od sunca u Strossmayerovom perivoju i okupajte se na Bačvicama, jednoj od najpoznatijih plaža Dalmacije.

Nakon razgledavanja, najbolje se dobro opustiti, a pravo mjesto za to je Hotel Medena smješten u trogirskom zaljevu nad mirisnim, zelenim borovim šumama. Plaža hotela nudi mnogobrojne mogućnosti za zabavu, a restoran će zadovoljiti i nepca onih najzahtjevnijih. U ovom ćete hotelu pronaći i brojne sportske sadržaje kao što su mini golf, fitness tečaj kroz borovu šumu, teren za mali nogomet, odbojku, košarku i odbojku na pijesku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju