Ako mislite da je more najslanije mjesto na svijetu, pa... gotovo ste u pravu. Iako poprilično slano, postoje mjesta puno slanija od mora. 

Iako najpoznatije i čak deset puta slanije od mora, Mrtvo more tek je na petome mjestu po slanoći. Smješteno na granici Jordana, Izraela i Palestine, Mrtvo more nije zapravo more, već jezero, no slana voda zbunjuje, pa se uvriježio naziv more. Duboko je 330 metara, a posljednjih godina njegova površina se smanjuje.

Ipak, najveća slana površina na svijetu nalazi se u Boliviji. Salar de Uyuni prostire se na više od 10 tisuća kvadratnih kilometara i formirao se kada je presušilo prethistorijsko jezero. Riječ je o iznimno ravnoj površini, koja u visini varira za manje od metra. Heksagonalni slani kristali prostiru se po čitavoj površini, dokle vam pogled seže, a čest su gost ovdje, osim turista, plamenci koji se ovdje razmnožavaju.

Iako je Salar de Uyuni najveće "slano mjesto" na svijetu najveći svjetski rudnik soli nalazi se u Goderichu u Kanadi. Dubine je 549 metara, prostire se na sedam kilometara površine i proizvodi više od 7 milijuna tona soli godišnje.

 

.

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju