Ova zemlja vrlo nam je simpatična i draga, volimo popiti Guinness, uživamo u proslavi Sv. Patrika, pa smo vas odlučili malo provesti kroz nju i dati vam 10 razloga zašto je posjetiti.

U zadnje vrijeme, Zeleni Otok nije samo meta brojnih turista iz Hrvatske. Zbog loše gospodarske situacije u našoj zemlji, mnogi su visokoobrazovani, ali i ostali, odlučili preseliti za stalno u zemlju dobrog piva, prekrasne prirode i svjetski poznatih klifova.

Iako danas u Dublinu gotovo uvijek sretnete nekog iz Hrvatske, bilo to za šankom kafića, blagajni supermarketa ili u uredu informatičke tvrtke, ovaj put ćemo tu priču preskočiti i okrenuti se vedrijim stvarima.

Irska je prekrasna i nudi iznimno mnogo toga, a kao stvari koje morate vidjeti kad jednom tamo dođete, izdvojili smo sljedećih deset!

1. Kylemore Abbey – benediktinski samostan nalazi se u okolini koja podsjeća na bajku. Pregršt zelenila, od kojeg posebno treba naglasiti Viktorijine vrtove, razlog su zašto ovdje treba doći.

2. Dvorac Ross – sagrađen je u 15. stoljeću, a ujedno je i svjedok burne irske povijesti. Danas je pretvoren u nacionalni spomenik i muzej.

3. Most Ha'Penny – evo nas u Dublinu, na slavnom, 43 metara dugačkom, pješačkom mostu. Ako se pitate odakle mu ime, recimo da se nekad prelazak njime naplaćivao.



4. Dvorac Blarney – srednjovjekovno zdanje u blizini Corka, najpoznatije je po kamenu koji se ovdje nalazi, o čemu smo svojevremeno već pisali.

5. Most Samuela Becketta – drugi most na našem popisu također se nalazi u Dublinu, otvoren je prije par godina, a izgledom podsjeća na harfu!

6. Klifovi Moher – ovi veličanstveni klifovi jedan su od najprepoznatljivijih simbola Irske. S njih puca pogled na golemi Atlantik, a oni su među najposjećenijim turističkim atrakcijama u zemlji.



7. Park Phoenix – dva kilometra od centra Dublina, smjestio se ovaj park koji izgleda kao da je stvoren za odmaranje i uživanje. Prepun je jelena koji uživaju u slobodi, a ovdje se nalazi i zoološki vrt koji je jedna od glavnih atrakcija.

8. Dvorac Trim – da, Irska je doista zemlja dvoraca. Ovaj je zaljubljenicima u sedmu umjetnost vjerojatno najpoznatiji, jer se ovdje snimao jedan od najboljih filmova devedesetih, 'Hrabro srce' Mela Gibsona.

9. Otok Valentia – smješten na jugozapadu Irske, mjesto je neopisive prirodne ljepote. S kopnom ga povezuje most, a za vrijeme sezone i trajekt.

10. Guinness Storehouse – ako ste pivopija, tim bolje, jer zbilja je šteta doći ovdje i ne saznati malo više o povijesti jednog od najboljih svjetskih piva.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju