Nije mali broj onih koji se na dugačkim letovima vole opustiti uz čašu ili dvije vina. Nekad piće pomaže pri spavanju, a nekad i samo krati vrijeme. Ipak, kad se putuje u islamske zemlje to može predstavljati problem, a nedavno je dano i upozorenje putnicima po kojem je bolje ništa ne piti ni kad letite za „liberalni“ Dubai!

Upozorenje je došlo od Britanskog veleposlanstva u UAE, i to kao post na društvenim mrežama. Britanci su naime, podsjetili ponajprije svoje, ali i ostale turiste kako je ilegalno biti pod utjecajem alkohola dok boravite u Dubaiu, makar ste pili negdje gdje je to – posve dozvoljeno.

Piće - 2 Piće - 2 (Foto: Getty Images)

Veleposlanstvo je upozorilo kako je kažnjivo na javnim mjestima biti pod utjecajem alkohola, pa makar ovdje bili i samo u tranzitu. Ukoliko primjete da nosite alkohol a za to nemate dozvolu ili se otkrije kako u vašoj krvi ima tragova alkohola – vrlo vjerojatno slijedi uhićenje.

Upozorenje ponajprije dolazi zbog slučaja doktorice Ellie Holman, koja je ovo ljeto uhićena i mjesec dana zadržana u zatvoru u Emiratima. Njen "krimen" je bio čaša vina u zrakoplovu kojim je doletjela u Dubai, a nakon što je puštena odmah je i deportirana za Veliku Britaniju.

Piće - 1 Piće - 1 (Foto: Getty Images)

Zakon u Emiratima govori kako alkoholna pića mogu samo kupovati i konzumirati stanovnici koji nisu Muslimani, ali im za to treba posebna dozvola. Ukoliko je nemate, zabranjeno je kupovati i biti pod utjecajem alkohola, što je upravo sudbina koja je zatekla gore spomenutu doktoricu Holman. Posjetitelji također teže dolaze do dozvole što stvara probleme.

U svakom slučaju, ukoliko imate želju posjetiti Dubai, možda ne bi bilo loše da se suzdržite od konzumacije alkoholnih pića, jer što je sigurno je sigurno, a i nije da vam se baš da provesti mjesec dana iza rešetaka prilično daleko od doma.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju