Želite ovo ljeto vidjeti London, ali vam je žao godišnji potrošiti samo za šetnju gradom i obilazak muzeja? Rado biste malo sunca, pijeska i mora? E, pa i Englezi otoke imaju, a vi umjesto recimo Sicilije, ove godine posjetite otočje Scilly, ponos Engleza i njihovu konkurenciju predivnim mediteranskim otocima.

Smješteno oko 50 kilometara od "kopna" (Velike Britanije koja je i sama otok), otočje Scilly sastoji se od 140 otoka, od kojih je ukupno samo pet nastanjeno sa sve skupa 2200 duša.

Scilly - 5 Scilly - 5 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Ipak, ako se odlučite odmoriti ovdje, nećete imati dojam da ste u Velikoj Britaniji, već da se nalazite na nekom od mediteranskih otoka. Život je ovdje posve opušten, a mi vam donosimo pet razloga zbog kojih se isplati posjetiti ovo otočje!

Sjajna klima

Otočje je između ostalog poznato po izvrsnoj klimi i smatra se da je prema temperaturnim prosjecima najtopliji dio Ujedinjenog Kraljevstva. Nadimak kojim se diči jest "sunčano otočje", a zagađenost zraka na niskoj je razini te sve to čini otok sjajnim, ugodnim mjestom za život.

Obilazak „cipelcugom“


Navucite na noge dobru obuću i krenite u obilazak jednog od otoka. U današnjim vremenima lako ćete se orijentirati pomoću GPS-a ili dobre stare karte, a uvijek možete uzeti i jednu od vođenih tura otokom.

Scilly - 1 Scilly - 1 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Događanja i festivali

Svakog svibnja ovdje se održava Scilly Folk Festival, dok je u rujnu veliki festival hrane, tako da gurmani također imaju najbolji termin za dolazak na to mjesto. Također, za one koji vole aktivni odmor postoje razne plivačka i trkačka natjecanja.

Povijest otoka

Otočje Scilly jest maleno, ali je zasigurno prepuno fascinantne arheološke i pomorske povijesti. Obilaskom otočja naići ćete na olupine brodova, spomenike iz brončanog doba i ostatke naselja. Također, za one koji žele znati više – tu je i Muzej otočja Scilly.

Neće vam biti dosadno

Jedna je stvar sigurna – na otočju Scilly neće vam nikad biti dosadno. Od vodenih sportova, degustacija vina, galerija do pješačenja, ovdje će svatko pronaći nešto za sebe i svoj gušt. Stoga ne čekajte, već pravac – Scilly.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju