Čini nam se kako je u zadnje vrijeme sve što ima veze s Danskom prilično popularno. Čitaju se knjige poput "Danci i stranci“ i "Danski odgoj djece“, bukiraju avionske karte za Kopenhagen, a u centar pažnje nedavno je došla i riječ "Hygge“ koja je zapravo danski recept za sretan život.

Danci su zatražili da hygge – danski recept za sreću bude uvršten na popis UNESCOve nematerijalne baštine.



Riječ označava dobro raspoloženje te osjećaj ugode i opuštenosti, a iz Danske se svijetom širi zadnjih par godina. Danci hygge filozofiju smatraju razlogom zašto je njihova zemlja konstantno među najsretnijima na svijetu, pa su odlučili kako je vrijeme da se ona upiše i u nematerijalnu baštinu UNESCO-a.

Zanimljivo je da Danci zasad nemaju ništa upisano na ovaj popis, dok recimo Hrvatska ima 13 stvari – klapsko pjevanje, čipkarstvo, festu sv. Vlaha, itd... No, s obzirom na popularnost hygge koncepta, vro je vjerojatno kako će se i Danci konačno upisati na popis.



No, osim upisa na kulturnu baštinu, možda je pravo pitanje kako se uopće postiže hygge? Meik Wiking, osnivač kopenhaškog instituta za istraživanje sreće kaže kako je dobar početak hygge filozofije kuhanje i ručanje u krugu dragih ljudi, kao i vožnja bicikla ulicama Kopenhagena.

Mi bismo slobodno dodali da hyggeu zasigurno doprinosi i život u uređenom društvu kao što je dansko, ali tko zna, počnemo li živjeti hygge, možda ćemo i mi nekad upisati našu verziju na popis nematerijalne baštine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju