Biti vegetarijanac u mojoj obitelji ravno je samoubojstvu. Svi muškarci su preko 140 kg bez kostiju, i biti ispod stotke znači da si stalno na meti za podrugivanjem. Pogotovo na obiteljskim druženjima...

Biti muškarac i k tome još i vegetarijanac povlači za sobom mali milijun pitanja. Koja se ponavljaju i po nekoliko puta na dnevnoj bazi. Poludit ću ako me još jednom netko pita nedostaje li mi meso? Pa da mi nedostaje - sigurno ne bih bio vegetarijanac. Evo i nekoliko razloga zašto sam se odlučio postati vegetarijanac. Možda će to odagnati sva ta silna pitanja.

Nikad nisam volio meso. Još kao i mali više sam volio brokulu nego šniclu. Otkad sam postao vegetarijanac puno manje vremena provodim kod liječnika nego prije. Budimo realni, danas ni cijena mesa nije baš niska i prihvatljiva, posebice ako želite malo kvalitetnije meso. Sama pomisao na to da jedem životinju mi je totalno neprivlačna. Uvijek sam gubio apetit kad sam osjetio miris mesa. Iz posve etičkih razloga ne mogu smisliti samog sebe kako jedem drugo biće koje je hodalo po zemlji. A i zadah nakon ćevapa je totalno neprivlačan.

No, ni jedan od ovih razloga ne nudi konačan odgovor zašto se netko odluči na to da postane vegetarijanac. I ne postoji neki konačni odgovor zašto se netko odluči na to da postane vegetarijanac. Svaki vegetarijanac je priča za sebe.

Ali, sad sam već skrenuo malo s teme. Uglavnom, u ekipi imamo jednu curu, slatka mala, koja je isto tako vegetarijanka. Ja stvarno nikad nisam čuo da nju netko pita da li joj ne nedostaje meso. Ali stvarno. Nikad je nitko nije pitao da li voli ćevape, ili zar joj nije žao što ne jede s nama šnicle. Zašto je tako čudno biti muškarac i vegetarijanac? Zašto muško mora biti uvijek od pupka pa do ćela sav zamašten od odojka? Zašto je toliko čudno što na zubu imam špinat, a ne govedinu iz juhe!?

Istina, nikad mi ta pitanja ne postavljaju kad je ona pored, ili u blizini da bi mogla čuti pitanje. Baš me zanima pitaju li žene jedne druge ta ista pitanja, ili je to rezervirano samo za muški rod. Ustvari, postoji li muško ili žensko ekskluzivno pravo na vegetarijanstvo?

Baš me zanima odgovor na to pitanje.

Marko Tarandek

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju