OPG Solina već više od 100 godina proizvodi i prodaje povrće u gradu Zagrebu, još od kada je tržnica Dolac bila smještena na samom trgu Bana Josipa Jelačića. Osim “tradicionalnog” povrća prije 12 godina počeli su proizvoditi i rezano začinsko bilje. Klice su počeli proizvoditi prije 6 godina, i sada imaju petnaestak vrsta u ponudi. Uz uzgoj klica polako su počeli proizvoditi i mlade izdanke (baby leaf greens), a mnoštvo su novih kultura počeli uzgajati nakon što su kupci izrazili želju za time, a neki čak i donijeli sjeme biljke.

Brankica i Anđelko, svoje su kupce uvijek spremni provesti njihovim imanjem na koje su izuzetno ponosni. Tek deset minuta vožnje od prvih mallova, na zagrebačkom Žitnjaku raste njihova predivna zelena oaza. Prošetali smo, probali sve što raste u dvadesetak ogromnih plastenika i između njih, i na kraju im pojeli sve što su nam stavili na stol, a za što prije nismo ni znali da raste čak ni u botaničkom vrtu! Pitali smo Brankicu par detalja...

Što sve proizvodite?
Proizvodimo povrće, i desetak vrsta kojekakvih šalata, rikula, matovilac, pak choy, daikon, raštike, paprike, paradajze, itd.) ovisno o sezoni, rezano začinsko bilje (bosiljak, menta, borač, kadulja, timijan, miloduh, vlasac, melisa itd.) i klice (alfalfa, rotkvica, češnjak, poriluk, brokula, mungo grah, piskavica, pšenica, zelje, kres, mizuna, muštarda...).

Kako je sve počelo?
Počelo je još davne 1903. kad je Anđelkov djed završio školu za vrtlara i od tada se obitelj bavi vrtlarstvom.

Gdje vas se može naći?
Sve naše proizvode prodajemo na Dolcu, a klice i po mnogim našim restoranima.

Zbog čega preporučujete klice?
Zato jer za njih kažu da su energetska bomba, i bogate su vitaminima i mineralima. Naravno ne može se za njih reći da su lijek, ali ako ih se uvrsti u prehranu - sigurno je da će se čovjek osjećati puno bolje.

Niste probali klice Solina? Pravac Dolac, klupa br. 205!

Kućna adresa: 4. Struge 5, 10000 Zagreb
Kontakt osoba: Brankica Solina
Telefon: 091 510 1629

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju