Čokolada, a posebno tamna čokolada, ima pozitivan utjecaj na zdravlje vašeg tijela i pomaže da budete fit bez puno muke. Naravno, ako ne pretjerujete. Evo kako čokolada pomaže:

1. Smanjuje rizik od moždanog udara
Istraživanja u Švedskoj pokazala su da konzumacija 45 g tamne čokolade tjedno može smanjiti rizik od moždanog udara za 20%. Čokolada sadrži flavonoide, koji pak sadrže antioksidanse koji su zaslužni za smanjenje tog rizika.

2. Poboljšava mentalne funkcije
Istraživanjima u Velikoj Britaniji došlo se do saznanja da su se 90 minuta nakon konzumacije čokolade mentalne funkcije ispitanika bitno poboljšale.

3. Pomaže u izgradnji mišićne mase
Indiana University provelo je istraživanje kojem su dokazali da čokolada kod napornog vježbanja pomaže u smanjenju bolova i pridonosi boljoj izdržljivosti. Za ovo su istraživanje koristili čokoladno mlijeko.

4. Iskorjenjuje loše raspoloženje
Nakon samo dva tjedna konzumacije 42 g čokolade dnevno, hormoni stresa kod ispitanika bili su znatno reducirani. Dokazano je da pomaže i kod anksioznosti.

5. Dobar kolesterol
Nakon mjesec dana svakodnevnog konzumiranja čokolade, značajno se poboljšava odnos dobrog i lošeg kolesterola u krvi.

6. Mršavljenje
Ovo vas možda iznenađuje, ali da, čokolada vam pomaže kod gubitka tjelesne težine. Tamna čokolada ubrzava metabolizam i čini vaše tijelo osjetljivijim na inzulin. Naravno, ako konzumirate velike količine čokolade, udebljat ćete se , ali ograničene, kontrolirane količine imaju suprotan učinak.

7. Produžuje životni vijek
Druga najstarija živuća osoba na svijetu, Jeanne Calment, koja je doživjela 122 godine, kao jedan od razloga svoje dugovječnosti navela je upravo čokoladu. Izjavila je da je tjedno jela 1,1 kg čokolade. Čokolada poboljšava vaš imunitet, manje ste bolesni i veća je šansa da ćete duže živjeti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju