Prije nekoliko godina radila sam tortu koja me potpuno oduševila, koliko lakoćom izrade, toliko i elegancijom okusa. Recept sam pronašla negdje na intrentu, ali tijekom godina sam ga malo dotjerala da mi bude još finija. Radi se o čokoladno-sirnoj torti.
Sastojci za biskvit:
- 60 g šećera
- 1/2 žličice meda
- 3 srednje velika žumanjka
- 1 srednje veliko jaje
- 40 g brašna
- 20 g škrobnog brašna
- 10 g kakaa

Krema od sira
- 150 g slatkog vrhnja (sugar free)
- 120 g krem sira (pomiješati mascarpone i philadelphiju)
- 80 g šećera u prahu

Mekana čokoladna glazura
- 100 g slatkog nezaslađenog vrhnja
- 100 g tamne čokolade (što veći postotak kakaa to bolje)
- 10 g maslaca

Priprema biskvita:
Pećnicu ugrijati na 190°C (175 ako je ventilirana). Pripremite okrugli kalup i dvije zdjele. U jednoj zdjeli treba pomiješati suhe sastojke, brašno, škrobno brašno i kakao. U drugoj zdjeli pomiješati cijelo jaje, šećer i med te tući mikserom najvećom brzinom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati žumanjke i nastaviti miksati na najvećoj brzini.

Da je smjesa gotova znat ćete kada u nju umočite špatulu i podignete je vertikalno. Ako je smjesa gotova, napravit će se vršak koji će se, kad ga položite vodoravno, saviti na vrhu, formirajući tzv. ptičji kljun. Smanjiti brzinu miksera na najnižu i lagano sipati smjesu suhih sastojaka muteći dok se sve ne ujednači. Istresite smjesu u kalup, poravnajte i stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 minuta. Ispečeni biskvit odmah izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Krema od sira:
Pomiješajte sir i šećer u prahu te miskajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte slatko vrhnje i mutite dok ne dobijete čvrstu kremu. Kremu stavite na ohlađeni biskvit. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 2 sata.

Mekana čokoladna glazura:
Nasjeckajte čokoladu i zagrijte vrhnje do vrenja. Potom čokoladu prelijte vrhnjem i lagano mješajte dok se sva ne rastopi. Dodajte omekšali maslac i sve još jednom dobro promješajte. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Nakon što se ohladila krema na biskvitu, izvadite je iz frižidera. Skinite obruč kalupa i na biskvit izlijte čokoladnu glazuru. Zagladite čokoladu nožem tako da ravnomjerno prekrije gornju površinu i stranice.

Još puno priča o čokoladi potražite na blogu Chocochocolate!

VIDEO Krema od sira

VIDEO Čokoladna torta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju