Koristite samo lonce od nehrđajućeg čelika, u protivnom će se džem zalijepiti za dno. Kako biste provjerili je li gotov, ubacite kapljicu džema u staklenu posudu s vodom. Ako se kap ne raspadne, znači da je džem spreman da ga se pohrani. Pripremite staklenke na vrijeme. Operite ih, sterilizirajte i dobro osušite.

Džem od višnje

Savršen dodatak desertima od vanilije i pudinzima, premaz za palačinke...

Sastojci :

700g šećera
600g višanja

Najveći je posao ukloniti koštice iz višanja. Očišćene višnje i šećer slažite u slojevima u posudu i ostavite je pokrivenom četiri sata, tijekom kojih će višnje pustiti sok. Zatim sve dobro izmiješajte kuhačom i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi. Sada možete pojačati vatru i ostaviti ih da se pirjaju. S vremena na vrijeme odstranite pjenu koja se stvara na površini. Kad je džem kuhan stavite posudu u lonac hladne vode i dobro promiješajte. Tek ga tada možete staviti u staklenke.

Džem od malina i kokosa

Sastojci:
400g malina
250g šećera
2 žlice kokosovih pahuljica
1 vrećica limunove kiseline
4 žlice likera od kokosa

Pomiješajte maline sa šećerom i ostavite ih 15 minuta da puste sok. Pomiješajte kokosove pahuljice i maline sa šećerom i stavite u lonac na srednje jaku vatru i povremeno promiješajte. Prelijte kokosov liker pomiješan s limunom preko džema i skinite s vatre. Napunite staklenke, poklopite i okrenite ih naopako na pet minuta. Ako želite sterilizirati staklenke nakon što ste ih napunili, stavite ih u veliku posudu s vodom i ostavite u zagrijanoj pećnici nekoliko minuta. Nemojte odmah pojesti sve, i čekajte zimu da stigne…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju