Dakle, hrana i ja u Engleskama. Oh, pa ovo će sadržavati i recepat. Izgleda da zbilja jesam ta osoba.

Prva značajna prehrambena engleska epizoda: Atomska pita

(Počela sam nedavno čitati Better Angels of Our Nature i piše Pinker kako je ljudima u četrdesetima i pedesetima atomsko oružje bilo tako super da su stavljali gljivaste oblake (kako se mushroom cloud kaže na poštenom hrvatskom jeziku?) u logotipe i proizvode rado nazivali atomskim ovimonim.)

Nevolja je počela sa stablom divljih jabuka na ničijoj zemlji, kako to nevolje već ponekad čine. Na stablu življahu jabuke, a neke od njih i na travi pod stablom. Kao dijete gledala sam Huga i to me nije iznenadilo. Divno li bi bilo ispeći nešto od jabuka koje sam sama nabrala, pomislih u svojoj očaravajućoj naivnosti.

Recept je zahtijevao griz. Otišla sam zahtijevati griz u trgovinu. "Treba mi ono kao ono", započeh, elokventna poput bukvine cjepanice, "od čeg se radi palenta, samo da nije od kukuruza nego od 'šen'ce". Na razumijevanje ne naiđoh. "Semolina!", uskliknu u jednom trenutku kuhanju vična kupkinja. "Nemamo mi toga, ćerce", reče prodavač.

Odoh do obližnjeg supermarketa po semolinu. Ljudi su se silno čudili što tražim semolinu i tražili semolinu po policama i po kompjuterima i po posvuda i na kraju zaista nađosmo griz.

I onda sam radila pitu koja se radi tako da se kalup obilato namaže maslacem. Pomiješa se šećer, griz i brašno u jednakim omjerima (3×3dl, kaže Sandrine na coolinarici, oh kako li sam dobra s ovim creditanjem sviju ikada) i doda im se prašak za pecivo. Onda se ispe trećina mješavine suhih sastojaka, pola od kile i pol naribanih jabuka posutih cimetom i dvama vanilin šećerima, trećina mješavine, druga polovica od kile i pol naribanih jabuka posutih cimetom i dvama vanilin šećerima, preostala trećina smjese, i onda se izmuti jedno jaje, 1 dl ulja i 2.5 dl mlijeka i izlije po svemu tome. Da, to onda malo pliva. Ja sam koristila okrugao silikonski kalup i to je bila greška. Kalup, po mogućnosti ne silikonski, premjesti se u pećnicu ugrijanu na 200°C i pusti unutra 35-40 minuta. Silikonski se kalup teškom mukom i uz ponešto prolijevanja premjesti na ravnu tepsiju i onda se premjesti u pećnicu.

To sve zvuči jednostavno. Ali... Dva sata sam gulila i ribala proklete jabuke veličine natečenih malina i pitala se otkud li mi samo ta glupa ideja da bi bilo super ispeći nešto od jabuka koje sam sama ubrala.

Sljedeći put sam kupila najveće jabuke koje sam našla u trgovini. Pita je bila jednako fina.

Ovaj post, kao i hrpu drugih, isto tako sjajnih, potražite na blogu Porno zmajevi!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju