Portugizac (portugizec, purtugizec) je crvena sorta grožđa čiji okus podsjeća na jagode, kupine i višnju. Sadrži od 9 do 12% alkohola i  najbolje je za upotrebu za vrijeme alkoholnog vrenja, dakle vrlo mlado.

Da se vino i hrane vole javno, nije nikakva tajna pa se tako dobro zna kako se portugizac odlično slaže sa zimskim i jesenskim jelima poput kiselog zelja i bunceka, pečenja, divljači i mirisnih pečenih kestena, ali i različitim slasticama od jesenskih plodova.

Enolog Robert Brkić predstavio je rubinski crveno mlado vino sa zavodljivim ljubičastim odsjajem - Purtugizec Podruma Mladina, sljedećim riječima:



„2013. je bila prosječna vinogradarska godina s promjenjivom i prohladnom jeseni koja je u konačnici odredila stil vina. Takva jesen išla je na ruku svježem i laganom vinu kao što je Purtugizec. Iz berbe u berbu pratimo takav stil vina, tako da je i ove godine Purtugizec potvrdio svoju autentičnost – niži alkohol, postojane kiseline – i tu je lagano harmonično vino izraženih voćnih aromama na borovnicu, ribizl, kupine, što se prenosi i na okus.“



No, portugizac se ne puni samo u Mladini, pa ako imate vremena, volje i prijevoza, napravite đir po gradu, a detaljnu mapu kretanja potražite uz sjajne fotke i sočan opis na blogu gastrophoto.blog.hr!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju