Svakog dana u svijetu se popije 1.000.000 čaša Jamesona, odnosno 12 čaša svake sekunde. Jameson nema nikakve veze s Jennom Jameson, muškarci će znati shvatiti ovu pošalicu. Sama tvrtka je osnovana 1780. kada je škotski odvjetnik iz Alloa John Jameson osnovao destileriju Bow Street u Dublinu. Moto i vodilja Jameson obitelji "Sine METU", što znači "Bez straha" pojavljuje se na svakoj boci od prvog dana do danas. Jameson je postavio nove standarde u destilaciji viskija. Otkrićem da su neke vrste ječma bolje za viski od drugih, Gazda John je uvjerio lokalne poljoprivrednike da uzgajaju željene vrste, tako da im je svakog proljeća osobno davao sjeme koje trebaju posaditi.

Kombinirao je vrhunske sorte ječma s najfinijim bačvama, a to je u konačnici i rezultiralo ogromnim rastom prodaje. Do 1820, John Jameson & Sons postaju druga po veličini destilerijska tvrtka u Irskoj. Jameson se prodaje u inozemstvo od početka 19. stoljeća, kada se proizvodi više od milijun litara godišnje. Uvođenje prohibicije u SAD 1919. godine uništilo je jedno od većih izvoznih tržišta za Jameson. Kao rezultat tog i još nekoliko sličnih udaraca, 1966. u Irskoj su ostale samo četiri destilerije, a tada su za opstanak irskog viskija, ljudi iz John Jameson & Sons sa tri posljednja preostala igrača osnovali Irish Distillers – i uspjeli.

2013. godine, godišnja prodaja iznosi 48 milijuna boca, i time je danas je Jameson treći najveći proizvođač single malt viskija na svijetu. Taman kad se vratite strgani s posla, i natočite u široku čašu… Savršenstvo.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju