Belgija ima preko 200 proizvođača, i više od 2.000 trgovina s čokoladom. Muzeji, tornjevi i radionice posvećeni su čokoladi i kakau, a stavljaju je čak i u pivo! Iz tog razloga, belgijski će se proizvođači čokolade ovih dana sastati s predstavnicima vlasti kako bi razgovarali o proceduri kojom će Belgija od Europske unije zatražiti zaštitu za svoju čokoladu. Predstavnici proizvođača vjeruju da poznate belgijske čokoladne praline treba zaštititi kao francuski šampanjac ili pršut iz Parme, i žele da izraz "belgijska čokolada" postane isključivo njihovo vlasništvo.

Time žele zabraniti stranim proizvođačima da na svoje proizvode stavljaju izraze poput "u belgijskom stilu" ili "proizvedeno na temelju belgijskog recepta". Prema njima su takvi proizvodi kopije i negativno utječu na kvalitetu originalnog brenda, kojeg je izumio Jean Neuhaus, te davne 1912. godine kad je svoje tvrde čokolade bombone ispunjene kremom nazvao – pralinama. Priznajte da ste malo ogladnili...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju