Bez obzira da li je to glavno jelo ili desert, uz Linzer torte se u Austriji povezuju legende. Najveća je ona da u stvari od Linzer torte kreće austrijska opsesija slasticama.

Šećer je uveden u evropsku kuhinju uveden u ranom šesnaestom stoljeću i smatran je lukuzom koji su si mogli priuštiti samo bogati. Linzer torta je jedna od najstarijih slastica u povijesti, prvi put spomenuta 1653. Godine. Ne zna se točno tko je prvi napravio recept po kojem se torta pravi, ali je sigurno da je mjesto radnje bila okolica austrijskog grada Linza.

Vjeruje se da je 1856. Godine izvjesni Franz Holzhuber, mladi austrijanac porijeklom iz Linza, recept Linzer torte odnjeo u Ameriku. Amerikanci su se na prvi pogled zaljubili u tortu i danas ju rade na stotine poznatih načina od kojih je najpoznatije Linzer Heart u obliku, da pogodiliste: srca s marmeladom od malina!
Naravno, Linzer torta je najpopularnije u krajevima svog porjekla: Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji.

Recepti za originalnu tortu u mnogim slastičarnicama i restoranima datira unatrag čak do 1696 godine i u njemu je:

150 g maslaca
250 g brašna
150 g šećera u prahu
100 g mješavine mljevenih lješnjaka ili badema
1 jaje
10 g praška za pecivo
300 g marmelade od malina
vanilija, limun, cimet, klinčić u prahu, listići badema (za ukras)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju