Suveniri su konačno nešto po svačijem ćeifu. Auto tablica za pet, drvene udaraljke za djecu tri, magnetići svega jedan pesos. Rum je čista bagatela, za litru vrhunskog starog sedam godina platit ćete manje od deset eura. Pivo nigdje nije bilo skuplje od dva pesosa, s time da je Cristal jedva prolazno, a Bucanero sasvim solidno. Vina im je bolje ne probavati, ona njihova nisu ni za bambus, a čileanska i argentinska imaju dosta višu cijenu. Cigare su posebna priča.

Osim što je priča kako nastaju tako da ih ih Kubanke trljaju o svoje bedro – čisti mit (kupili smo ih ispred tvornice u kojoj ih je trljao neki čiča, ali o stol), na njih su posebno osjetljivi i drže priličnu cijenu, nismo vidjeli nigdje ispod pet pesosa. Naravno, kad pogledate kolike su cijene tih istih cigara u Europi ili Americi – kupit ćete ih svih 50 koliko dozvoljava zakon. Kao i četiri boce ruma na kojeg se prokleto lako naviknuti. Kako nije mudro (iako je jaaako fino) piti čisti rum na +30C, tako su Kubanci izmislili i usvojili neke koktele. Cuba libre je rum-kola, Daiquiri rum sa sokom limete, Mojito rum sa sokom limuna, grančicom mente i iritantnim štrcajem Sprajta, dok je Pina Colada frapeić od mlijeka u prahu, kokosa i, naravno – ruma. Kokteli su skuplji u većim mjestima i u centru (4-5 pesosa), dok ih na pumpama, vidikovcima i periferiji nađete i za 2-3.

Prvi dan su nas ponudili suhim i tužnim mesom i simpatičnom rižom prelivenom sosom od crnoga pasulja. Drugi dan su nam rekli da ogromna porcija jastoga košta sedam eura, pa smo do kraja puta jeli – jastoge. Ne samo da nisam jastoga jeo otkako je Hajduk zadnji put bio prvak, nego sam proždro kao sve do sad skupa u životu! Salate su nezačinjene, povrće nekako bezukusno, iako divnih boja, a jedino će obožavatelji voća s guštom doći na svoje. Vodič nas je zaustavio pored male voćarne pored Vinalesa na zapadu otoka, a ovaj je mačetom počeo reckati deset vrsta svježeg toplog i tako osvježavajućih grejpova, ananasa, manga, kokosa, banana i onog jednog ljubičastog na «g» kojeg nikako da zapamtim. Kakva gozba! Cijena prosječnog obroka s pićem u solidnom restoranu iznosi oko 15 pesosa, a od sveg srca preporučamo rakove. Ako ih već nismo sve obrstili...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju