PUNJENA PAPRIKA

Možda vam je ovo jelo poznato! Da, zove se punjena paprika kao i kod nas. U Mađarskoj pod imenom Gulyas Leves nalaze se izdubljene svježe paprike, punjenje smjesom riže (ili neke druge žitarice) i mesa. Umak u kojem se kuhaju punjene paprike se temelji na soku od rajčice i kuha se dugo dugo dok umak ne postane gust.

PERKELT

Možda vam je ovo jelo poznato! Da, zove se perkelt kao i kod nas, možda ne u cijeloj Hrvatskoj, ali u Slavoniji i Baranji sigurno. Od mađarske riječi Pörkölt, u Mađarskoj je to vrsta gulaša u kojoj se 'na luku' kuha, meso bez kostiju, mljevena slatka ili ljuta paprika, pokoja vrsta povrća i bez krumpira (krumpir se može poslužiti kao prilog). Sad vi kažete, pa to je gulaš! Nije, najočitija razlika jest u gustoći 'safta' koji je rijeđi kod perkelta. Kao i kod mnogih jela mađarskih korjena, kvaliteta mljevene paprike je presudni faktor.

GULAŠ

Možda vam je ovo jelo poznato! Da, zove se gulaš kao i kod nas. Gore smo naveli razliku između gulaša i perkelta, a mogli bi uvesti u priču i paprikaš ali tada bi se pomješalo previše informacija. Nekima je to sve isto, međutim u Mađarskoj se stvar kućnog odgoja smatra razlikovanje ova tri jela. Riječ 'gulaš' bi u slobodnom prijevodu značilo čoban ili kauboj. Jelo koje su pripremali 'čuvari stoke' ima korjene još u srednjem vijeku. Stotine je verzija gulaša, ali osnova je meso; teletina, svinjetina ili janjetina. Najbitnija stvar je da gulaš bude gust, a tome pomažu ne tako popularni dijelovi mesa kao što su papci i koljenice zbog čijeg sastava gulaš dobija skoro želatinastu strukturu kod dugog kuhanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju