Zenkyo je jedinstveno natjecanje koje se održava u Japanu, a pobjeđuju oni koji mogu ponuditi neke od najboljih komada mesa na svijetu. Osim toga, prvaci japanske wagyu olimpijade mesnicama i restoranima lako mogu prodati meso po paprenim cijenama. Wagyu govedina koja traži niz rigoroznih pravila cijenjena je namirnica kojoj cijene dosežu i do nekoliko stotina dolara za kilogram. Razlog tome je sočno meso koje se topi u ustima, karakteristično prošarano masnoćom izgleda poput mramora.

Wagyu olimpijske igre službeno poznate kao Zenkyo započele su 1966. kako bi se potaknula visoka razina uzgoja goveda, promovirala wagyu govedina, kao i gastronomski turizam. Natjecanje se održava svakih pet godina i dodjeljuje uzgajivačima oznaku najbolje govedine na svijetu.

Na natjecanju su dvije glavne kategorije. Prvi dio izgleda poput kakve izložbe pasa ili mačaka na kojoj se krave ocjenjuju na temelju veličine, proporcija i drugih vidljivih kvaliteta. Drugi dio natjecanja je fokusiran na meso, njegovu kvalitetu i sadržaj masti. Na kraju natjecanja se najbolje krave i meso skupo prodaju na dražbi. Stoga i ne čudi kako Wagyu govedina na jelovnicima skupih restorana može šokirati cijenama.

Masnoću koja se taloži unutar mišića i dalje mramorni izgled odrescima uzgajivačima je najteže postići. Dobiva se posebnom hranom s manje kalorija zbog čega se goveda sporije debljaju. Meso takvih krava je zdravije i ima više okusa, kao i pomalo slatkastu notu koja se cijeni.

U Japanu je neumorna potraga za savršenstvom ukorijenjena u tradiciji i česta je kod ljudi svih zanimanja - od uzgoja riže do keramičkog raku posuđa i pripreme sushija dovedene do umjetnosti. Ta potraga za izvrsnošću pokreće i uzgajivače wagyu govedine da uzgoje najbolje krave, a Olimpijske igre su njihova prilika da za dobiju priznanje za životno djelo.

Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života Mochi - 3 Mochi - 2 Mochi - 1 +0 Mochi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju