Zapečena tjestenina s piletinom, brzom šalšom s rajčicama iz konzerve i naravno jako puno sira, još je jedna od brojnih američkih interpretacija talijanske kuhinje.
Redovito ćete ih prepoznati upravo po rastopljenom siru, ali i krajnje jednostavnoj pripremi čiji je rezultat vrlo zasitan obrok s - odavno provjerenim sastojcima. Zapečena tjestenina s piletinom zato će biti sjajno rješenje za domaće toplo jelo usred radnog tjedna. Poslužite je sa zelenom salatom, sve je ostalo već unutra.
Sastojci za zapečenu tjesteninu s piletinom:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka, nasjeckanog na sitno
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- ¼ čajne žličice mljevene ljute paprike
- 2 konzerve (2 x 400 g) rajčica ili pelata, usitnjenih
- 1 čajna žličica šećera
- 6 žlica mascarponea
- 4 pileća prsa bez kože, narezana na trakice
- 300 g tjestenine
- 70 g zrelog cheddara, naribanog
- 50 g mozzarelle, naribane
- sol
- papar
- šaka lišća peršina, nasjeckanog na sitno
Priprema zapečene tjestenine s piletinom:
- Zagrijte u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri 2 žlice ulja i pržite luk 10 do 12 minuta. Dodajte češnjak i ljutu papriku i pržite još minutu. Zatim dodajte rajčice pa šećer, sol i papar. Kuhajte otklopljeno 20-at minuta i na kraju u umak umiješajte mascarpone.
- Zagrijte 1 žlicu ulja u drugoj tavi. Piletinu posolite i popaprite, pa pržite miješajući 5 do 7 minuta, dok ne bude sasvim pečena.
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je pa namastite preostalom žlicom ulja.
- Stavite tjesteninu u vatrostalnu posudu srednje veličine. Preko nje poslažite piletinu i sve prelijete umakom od rajčice. Na vrh naribajte cheddar i mozzarellu pa pospite peršinom.
- Pecite 20 minuta ili dok se sir sasvim ne otopi i ne počnu se stvarati mjeshurići.