Započeti dan uz šalicu mirisne kave jedna je od onih malih stvari koje čine život ljepšim. Svatko ima svoj način priprave svježe mljevene kave koji pruža sigurnost u savršen okus na koji smo navikli.
Ponekad je dobro prodrmati svakodnevicu, malo začiniti život i pronaći nova iskustva.

Za to nije potrebno preploviti ocean i otići na drugi kraj svijeta, već samo zatvoriti oči, pustiti da nas preplavi aroma i osjetiti neponovljiv okus egzotičnih zemalja u šalici kave.

Single origin, odnosno kava jedinstvenog geografskog porijekla naziv je za kavu koja dolazi iz jedne države ili regije, zbog čega su u njoj sačuvane prepoznatljive značajke okusa i arome karakteristične za područje iz kojega dolazi.

Uvjeti uzgoja kave u svakoj su zemlji različiti, a ovise o podneblju, klimi, nadmorskoj visini i procesu proizvodnje. Tako je za uzgoj biljke kave najpogodnija topla i vlažna klima, s temperaturama između 15 i 30 °C te na nadmorskoj visini od 1500 do 2500 metara.

Upravo Etiopija, Brazil i Kolumbija imaju poželjne uvjete za uzgoj arabike, najcjenjenije vrste kave. Iznimno pažljivi načini branja, sušenja i čuvanja arabike obogaćuju tu posebnu svježe mljevenu kavu specifičnim i nesvakidašnjim notama prepoznatljivim istinskim znalcima.

Kava Hrana i piće Trikovi barista: Kako prepoznati dobru kavu u kafiću

Etiopija

Država na Afričkom rogu ima nadimak domovina kave jer je kava ondje prvi put otkrivena. Kava je dobila naziv prema etiopskoj regiji Kaffa, a legenda kaže da je u 9. stoljeću pastir Kaldi čuvajući svoje stado koza primijetio kako su postale živahne nakon što bi pojele bobice voća s obližnjeg grma. Ostalo je povijest.

Proizvodnja kave najznačajnija je gospodarska djelatnost o kojoj ovisi oko 15 milijuna stanovnika, a Etiopija je jedna od najvećih proizvođača kave na svijetu. Koliku važnost kava ima za stanovnike, svjedoči to što je prženje i priprema kave u Etiopiji postalo višesatna ceremonija za koju su zadužene žene u obitelji. Duga povijest proizvodnje kave omogućila je Etiopljanima pronalazak najboljih načina uzgoja savršenih zrna kave.

Brazil

Brazil je zemlja koja se svima poznata po odličnim nogometašima i spektakularnom karnevalu u Rio de Janeiru. Međutim, ova najveća južnoamerička država također ima odlične uvjete za uzgoj kave. Zbog toga je Brazil s čak trećinom svjetske proizvodnje postao vodeća država na svijetu u proizvodnji ove nezamjenjive biljke. U šest brazilskih regija nalaze se plantaže koje se protežu dokle god pogled seže, proizvodi se kava visoke kakvoće, a na jedinstven okus i aromu značajno utječe i blizina oceana.

Kolumbija

Na sjeveru južnoameričkog kontinenta, okružena Tihim oceanom i Karipskim morem, smještena je Kolumbija. Zemlja koja je dobila ime po Kristofu Kolumbu puna je različitih geografskih posebnosti, a iznimno je zahvalna i za proizvodnju kave.

U tri regije poznate pod nazivom „trokut kave“, više od sto godina proizvodi se posebno kvalitetna arabika. 2007. godine Europska unija dala je kolumbijskoj kavi zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla, a UNESCO je 2011. godine uvrstio trokut kave u popis Svjetske baštine. Kolumbijska kava smatra se najboljom na svijetu te je našla put i na police hrvatskih dućana.

Barcaffè Barcaffè (Foto: Barcaffè)

Barcaffè je u svoj asortiman svježe mljevenih kava uvrstio novu liniju kave 100 % arabike, jedinstvenog geografskog porijekla koji pruža čarobno iskustvo uživanja u novim okusima kave. Single Origin Colombia, Brazil i Ethiopia gurmanske su kave premium kvalitete iz zemalja s dugom tradicijom uzgoja najbolje kave na svijetu.

Single Origin Ethiopia neobična je i bogata kava s notama rascvjetalih agruma i meda. Istovremeno opojna i svježa, obiluje aromom narančinih cvjetova.

Punog okusa, Single Origin Brazil kava je u kojoj prevladava aroma čokolade i prženih orašastih plodova s mrvicom začina. Pravi znalci i kavoljupci pronaći će i posebne note svježe pečenog kruha.

Single Origin Colombia blagog je zaokruženog okusa s karakterističnom cvjetnom aromom i daškom karamele.Uživajući u šalici najbolje kave, probajte osjetiti nježnu dimljenu aromu.

Barcaffè Single Origin svježe mljevena kava posebna je zbog visoke kontrole uzgoja i vrhunske kvalitete posebno odabranih zrna kave. Uz Single Origin svaka je šalica kave novo iskustvo i prava pustolovina.

Izletište nadomak Samobora: Restoran u kojem gosti traže da im se kruh spremi za doma Izletište Gogo - 5 Izletište Gogo - 4 Izletište Gogo - 3 +9 Izletište Gogo - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju