Južnoamerički plod koje se naziva voće maslaca od kikirikija ima okus baš kako mu i ime kaže – po kikirikiju. Loptice od zelene boje dozrijevaju do narančaste i crvene nijanse te podsjećaju na cherry rajčice, a unutra se krije želeasta pulpa.
Osim okusa kikirikija prepoznaje se i nota bobičastog voća. Iako se najčešće jede samo, voće maslaca od kikirikija se miksa u napitke s mlijekom ili kuha za pekmeze i namaze. To egzotično voće koje ima okus po kikirikiju potječe s Anda, gdje se najčešće uzgaja kao ukrasna biljka, ali može se i jesti kada poprimi crvenu boju i omekša.
Voće maslaca od kikirikija raste na grmovima koji mogu narasti do devet metara, a potrebno je tri godine da počnu dobivati plodove. Sezona im je u proljeće i ljeto.
Voće maslaca od kikirikija - 3 (Foto: Shutterstock)
Putujete li u Srednju ili Južnu Ameriku možete ga i kušati, a neki znatiželjnici se odluče i naručiti ga putem interneta. Jedna od zaljubljenica u egzotično voće, svoju je zdjelicu punu voća kikiriki maslaca čekala više od godinu dana i platila ju je oko 100 eura za otprilike pola kilograma.
Osim što ga nema u izobilju, jedan od razloga za paprenu cijenu je taj što nakon dozrijevanja voće je osjetljivo i treba ga vrlo brzo pojesti. Emmy je okus voća je usporedila s kuhanim kikirikijem; njezin video možete pogledati u nastavku.