Veganski sirevi Marine Brekalo prva su kuharica na domaćem tržištu koja se bavi tim delikatesama biljnog porijekla. U njoj su skupljeni najvažniji recepti za veganske sireve koje kao početnik svatko može napraviti s lako dostupnim namirnicama.

Baza su im uglavnom orašasti plodovi i probiotici za fermentaciju, a postupci su vrlo jednostavni. Jednom kad naučite osnovne korake, s njima ćete moći pripremiti velik broj različitih veganskih sireva i postići nevjerojatno bogastvo okusa.

Veganski sirevi izgledom doista nalikuju na mliječne sireve, a okusi su im snažni, puni i raskošni. Osim namaza, umaka, mekih, slatkih i fermentiranih inačica klasičnih sireva, kao i originalnih veganskih recepata, u kuharici je i nekoliko recepata koji izvrsno dopunjuju sirne plate, kao što su crveni i zeleni pesto, originalan sirovi chutney te neizostavni krekeri i baguette.

Marina Brekalo, koju možete pratiti na Instagramu ili na Brekalicious.com, poznato je ime ljubiteljima gurmanske prirodne prehrane, a posebno se ističe svojim inovativnim sirovim tortama i jelima s veganskim sirevima. Predivne fotografije u kuharici i ovoga puta potpisuje poznata fotografkinja Maja Danica Pečanić, koja s Planetopijom surađuje već dugi niz godina.

Prve korake u smjeru zdrave prehrane Marina Brekalo napravila je uz knjigu Hrana za život Zlatka i Jadranke Boban Pejić, a upravo se taj početak i danas oslikava u njezinu načinu biranja namirnica i pripreme hrane.

Svoje istraživanje nastavlja kroz dostupnu stranu literaturu, istražuje strane veganske blogove te godinama kasnije i edukacijom u Makronovi i na The Raw Chef Academy Russella Jamesa. Marina Brekalo vodi svoj Brekalicious Raw Kitchen Studio izrađujući  sirove torte te održava radionice u suradnji s Makronovom i Enzita Kitchen Studiom, a iz želje za neprestanom edukacijom svoje istraživanje nutricionizma dalje produbljuje u smjeru sirove i veganske hrane.

Želite li isprobati neki od njezinih recepata, preporučujemo ribanac od indijskih oraščića. Možete ga čuvati u hladnjaku do mjesec dana. Odličan je u salatama, uz rižota, njoke, tjestenine i juhe, a možete ga ribati ili tanko rezati oštrim nožem ili mandolinom.

Recept za ribanac od indijskih oraščića

2 šalice indijskih oraščića
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica luka u prahu
4 žlice prehrambenog kvasca
1 žličica nepasterizirane svijetle miso paste
1 žličica soli
2 žlice bijelog balzamičnog octa

Priprema:

1. Nenamočene indijske oraščiće stavite u multipraktik i usitnite. Dodajte ostale sastojke i opcijom „pulse“ povežite sve zajedno u ljepljivu masu.

2. Sir prebacite u foliju i modelirajte rukama u željeni oblik. Ostavite preko noći u hladnjaku. Sir je idući dan spreman za posluživanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju