Simnel je naziv za omiljenu britansku tortu u kojoj ne nedostaje marcipana, a niti suhog voća. Prepoznat ćete je po 11 kuglica koje simboliziraju apostole. Loptica koja nedostaje odnosi se na Judu.

Nekoć se torta simnel mogla pronaći diljem Britanije, u slastičarnicama i pekarnicama, prije Uskrsa, ali u moderno doba polako odlazi u zaborav. Priprema nije komplicirana, a ako je želite pojednostaviti možete koristiti kupovni marcipan, umjesto domaćeg.

No uz malo truda, slijedeći recept dobit ćete izvrstan marcipan. Jedna od stvari koje se treba pridržavati je korištenje dobro omekšalog maslaca kako bi tijesto bilo baš kako treba.

Torta Pasqalina - 4 Hrana i piće Preporuka O slanom i slatkom: Torta Pasqualina idealna za uskrsni doručak

Sastojci za uskrsnu tortu:

  • 225 g omekšalog maslaca
  • 225 g šećera
  • 4 jaja
  • 225 g glatkog brašna
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • korica od 2 naranče
  • korica od 2 limuna
  • 325 g miješanog suhog voća (grožđice i suhe brusnice)
  • 125 g kandiranih višanja
  • 500 g marcipana
  • šećer u prahu za posipanje
  • džem od marelice
  • 1 jaje

Marcipan:

  • 90 g šećera
  • 140 g šećera u prahu
  • 220 g mljevenih badema
  • ribana korica naranče
  • 1 jaje

Priprema uskrsne torte:

  1. Napravite marcipan (ako ne koristite kupovni): pomiješajte sve sastojke osim jaja u posudi. U sredini napravite udubljenje i dodajte umućeno jaje. Izmiksajte ili mijesite rukama tijesto dok ne postane glatko. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
  2. Namastite i obložite kalup za tortu od 20 cm papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 150°C.
  3. U velikoj zdjeli izmiksajte omekšali maslac, šećer, jaja, brašno, cimet i koricu agruma. Kuhačom umiješajte voće i višnje (prepolovite ih ili ostavite cijele).
  4. Pola smjese stavite u kalup i poravnajte.
  5. Uzmite trećinu marcipana i razvaljajte ga u krug da bude veličine kalupa i odrežite neuredne dijelove. Pospite ga s malo šećera u prahu kako biste ga lakše razvaljali.
  6. Položite marcipan u lim, a zatim žlicom dodajte ostatak tijesta. Poravnajte i napravite udubljenje u sredini, kako se kolač ne bi previše digao.
  7. Pecite 2 sata i 15 minuta do 2 i pol sata. Ako torta previše tamni možete je pokriti aluminijskom folijom sat vremena nakon pečenja. Drvenim štapićem za ražnjiće provjerite je li torta dovoljno pečena.
  8. Ostavite na rešetki oko 30 minuta prije nego što ga izvadite iz kalupa.
  9. Kad se ohladi, razvaljajte polovicu marcipana u krug malo veći od torte.
  10. Vrh torte premažite pekmezom od marelica (ako je jako gust, zagrijte ga s malo vode) i na njega položite marcipan, a zatim premažite marcipan razmućenim jajetom.
  11. Preostali marcipan podijelite na 11 jednakih loptica i posložite ih u krug torte. Premažite ih jajetom i kratko zagrijte kuhinjskim brenerom ili kratko zagrijte tortu pod grilom u pećnici.

Predobra ideja: Trik uz koji ćete narezati slaninu na tanko kao od šale Pasta alla gricia Tjestenina alla carbonara Quiche +4 Hrskavi špek

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju