Prženi krumpirići ukusniji su kada se jedu s odgovarajućim umakom. U restoranima brze hrane najčešće se poslužuju uz kečap, majonezu ili neki sličan industrijski umak.
Ako želite unijeti dodatnu dozu slasnosti u prženi krumpir, poslužite ga s umakom od sira. Za pripremu ovog umaka potrebno vam je svega sastojka – upotrijebite punomasni aromatični sir poput cheddara, a rastopite ga u nešto mlijeka i začina.
Da bi umaku dali malo osobnosti – u njega stavite nešto ljutog umaka te mljevene gorušice.
Sastojci:
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 125 g naribanog sira cheddar
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 1 čajna žličica ljutog umaka
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- ½ čajne žličice luka u prahu
- ½ čajne žličice mljevene gorušice
Priprema:
- Ispržite pomfrit na uobičajeni način. Ako želite da vam ispadne hrskav kao iz najboljih restorana, poslužite se ovim trikom.
- Napravite umak: rastopite jednu žlicu maslaca u malom lončiću. Dodajte jednu žlicu brašna. Miješajte bez prestanka dok se ne stvori pasta – otprilike jednu do dvije minute.
- Podlijte smjesu s mlijekom i nastavite miješati dok se ne dobijete gust umak.
- Umiješajte češnjak u prahu, luk i gorušicu.
- Uklonite umak s vatre.
- Umiješajte u topao umak naribani sir cheddar. Miješajte umak dok se sir ne rastopi.
- Ako je umak pregust, razrijediti ga možete s par žlice punomasnog mlijeka.
- Na kraju dodajte malo ljutog umaka.
- Prelijte gotov umak preko prženih krumpirića i poslužite s nešto začinskog bilja po želji. Dobar tek!
Njegovo veličanstvo krumpir! Otok koji kilogram ovog povrća prodaje za 500 eura +0