Gorušica koju možete naći i pod imenima slačica, vrzina, mustarda ili muštarda biljka je iz porodica krstašica. Kod nas se uzgajaju bijela i crna, a u Indiji raste smeđa. Kao začin se koriste sjemenke koje zamirišu tek kad se usitne ili samelju. Imaju karakterističan oštar i ljutkast okus, sličan okusu rotkvice, a najčešće se koristi za proizvodnju senfa. Osim gorušice, za senf se koriste i estragon, crvena paprika i slično.
Postoje razne vrste senfa, a jedan od najpoznatijih je dijonski senf kojeg možete okusiti u francuskim klasičnim jelima. Pravi se od crne gorušice s vinom i začinima. Meaux senf je ljući, a radi se od smjese usitnjene i mljevene crne gorušice i vinskog octa. Američkom senfu boju daje kurkuma, a engleski mu je sličan, samo ljući. Njemački senf najčešće se radi od crne gorušice i vinskog octa, a ljutina mu varira.
Samoborska muštarda s pravom bi se mogla prozvati kraljicom senfova. Pikantna je, kiselkasta i karakterističnog okusa. Tucano zrno miješa se s pekmezima od crnog grožđa, a najbolje paše uz kuhanu junetinu ili češnjovke. U svakom slučaju, sendviči i marinade koje omekšavaju meso tek su početak priče o brojnim načinima na koje možete iskoristiti senf u kuhinji kako bi poboljšao okuse i mirise jela.
Preljev za salatu
Preljev od senfa klasični je dodatak kupusu, ali i cikli, krumpiru. Jedan od trikova kuhara za ukusniji dresing je pečeni senf, a recept možete pročitati u nastavku.
Pečenje
Da bi janjeći but, svinjski lungić ili pureća prsa dobili finu koricu, prije pečenja ih premažite senfom.
Tjestenina
Nekoliko žlica zrnatog senfa daje finu svježinu i aromu umacima na bazi vrhnja.
Pire-krumpir
U pire od krumpira za bolji okus dodajte malo senfa, a možete ga posuti i hrskavom slaninom.
Riba
Riba poput lososa i tune ukusna je s koricom od senfa, a dovoljno je premazati filete prije pečenja.
Namaz
Pomiješajte senf s maslacem i dobit ćete slastan namaz za tost, sendviče ili pečeno povrće.
Jaja
Senf je nezaobilazan sastojak za punjena jaja, a od njega možete napraviti i umak za poširana jaja. Sve što trebate jest popržiti sjeckanu ljutiku te dodati i vrhnje. Kratko prokuhajte pa umiješajte maslac i začine poput soli, papra i kopra.
Recept za preljev za salatu od pečenog senfa:
- 120 g Dijon senfa
- 60 ml svježeg soka od limuna
- 2 žlice vinskog octa
- 1 žličica kapara, mljevenih, plus 1 žličica salamure iz staklenke
- 75 ml maslinova ulja
- 75 ml ulja
- 2 žlice zrnatog senfa
- sol
Priprema preljeva za salatu:
- Zagrijte pećnicu na 160 °C i obložite lim za pečenje folijom. Rasporedite 6 žlica Dijon senfa na pripremljeni lim za pečenje debljine oko pola centimetara. Pecite senf 10 do 12 minuta, dok se na površini ne stvori korica i senf postane lagano čvrst.
- U blenderu izmiksajte pečeni senf, limunov sok, ocat, kapare i tekućinu od kapara s preostalim senfom dok ne dobijete glatku smjesu.
- Postupno dodajte ulje, miksajući dok se ne zgusne. Prebacite u staklenku pa umiješajte senf od cijelog zrna.
Najveća greška kod pečenja jaja zbog koje okus nije onako dobar kao u restoranu +0