Gorušica koju možete naći i pod imenima slačica, vrzina, mustarda ili muštarda biljka je iz porodica krstašica. Kod nas se uzgajaju bijela i crna, a u Indiji raste smeđa. Kao začin se koriste sjemenke koje zamirišu tek kad se usitne ili samelju. Imaju karakterističan oštar i ljutkast okus, sličan okusu rotkvice, a najčešće se koristi za proizvodnju senfa. Osim gorušice, za senf se koriste i estragon, crvena paprika i slično.

Postoje razne vrste senfa, a jedan od najpoznatijih je dijonski senf kojeg možete okusiti u francuskim klasičnim jelima. Pravi se od crne gorušice s vinom i začinima. Meaux senf je ljući, a radi se od smjese usitnjene i mljevene crne gorušice i vinskog octa. Američkom senfu boju daje kurkuma, a engleski mu je sličan, samo ljući. Njemački senf najčešće se radi od crne gorušice i vinskog octa, a ljutina mu varira.

Samoborska muštarda s pravom bi se mogla prozvati kraljicom senfova. Pikantna je, kiselkasta i karakterističnog okusa. Tucano zrno miješa se s pekmezima od crnog grožđa, a najbolje paše uz kuhanu junetinu ili češnjovke. U svakom slučaju, sendviči i marinade koje omekšavaju meso tek su početak priče o brojnim načinima na koje možete iskoristiti senf u kuhinji kako bi poboljšao okuse i mirise jela.

Umak Umak (Foto: Shutterstock)

Preljev za salatu

Preljev od senfa klasični je dodatak kupusu, ali i cikli, krumpiru. Jedan od trikova kuhara za ukusniji dresing je pečeni senf, a recept možete pročitati u nastavku.

Pečenje

Da bi janjeći but, svinjski lungić ili pureća prsa dobili finu koricu, prije pečenja ih premažite senfom.

Tjestenina

Nekoliko žlica zrnatog senfa daje finu svježinu i aromu umacima na bazi vrhnja.

Pire-krumpir

U pire od krumpira za bolji okus dodajte malo senfa, a možete ga posuti i hrskavom slaninom.

Riba

Riba poput lososa i tune ukusna je s koricom od senfa, a dovoljno je premazati filete prije pečenja.

Namaz

Pomiješajte senf s maslacem i dobit ćete slastan namaz za tost, sendviče ili pečeno povrće.

Jaja

Senf je nezaobilazan sastojak za punjena jaja, a od njega možete napraviti i umak za poširana jaja. Sve što trebate jest popržiti sjeckanu ljutiku te dodati i vrhnje. Kratko prokuhajte pa umiješajte maslac i začine poput soli, papra i kopra.

Recept za preljev za salatu od pečenog senfa:

  • 120 g Dijon senfa
  • 60 ml svježeg soka od limuna
  • 2 žlice vinskog octa
  • 1 žličica kapara, mljevenih, plus 1 žličica salamure iz staklenke
  • 75 ml maslinova ulja
  • 75 ml ulja
  • 2 žlice zrnatog senfa
  • sol

Priprema preljeva za salatu:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 °C i obložite lim za pečenje folijom. Rasporedite 6 žlica Dijon senfa na pripremljeni lim za pečenje debljine oko pola centimetara. Pecite senf 10 do 12 minuta, dok se na površini ne stvori korica i senf postane lagano čvrst.
  2. U blenderu izmiksajte pečeni senf, limunov sok, ocat, kapare i tekućinu od kapara s preostalim senfom dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Postupno dodajte ulje, miksajući dok se ne zgusne. Prebacite u staklenku pa umiješajte senf od cijelog zrna.

Najveća greška kod pečenja jaja zbog koje okus nije onako dobar kao u restoranu Jaja na kajganu Dopustite da jaja dosegnu sobnu temperaturu prije nego što ih ispečete Jaja ispecite se nešto ulja i maslaca +0 Savršena jaja na kajganu su mekana i kremasta

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju