Tikvice su jedna od najpopularnijih ljetnih namirnica. To fleksibilno povrće može se pirjati, peći i pržiti. Od njega se rade niskokalorične alternative za tjesteninu, ukusni popečci i složenci. Tikvice se mogu staviti čak i u smoothieje i različite pekarske proizvode.
Tikvice su najfinije kada se dobro ispohaju. Savršeno pohana tikvica hrskava je izvana i mekana iznutra. I ima mnogo okusa. Iako je nije teško pripremiti u vlastitom domu, mnogi je zaboravljaju odgovarajuće začiniti.
Želite li uživati u odličnom okusu pohanih tikvica, začinite krušne mrvice i/ili brašno s kojima ćete je panirati. U suhe sastojke obvezno dodajte soli, a po želji i papra, dimljenu crvenu papriku u prahu, češnjak u prahu i slično.
Ako ste ljubitelj ljute hrane, u krušne mrvice možete dodati nešto čilija u prahu ili kajenskog papra. Okus cijelog jela poboljšat ćete i ako u smjesu za paniranje dodate nešto naribanog parmezana.
Kako ispeći hrskave pohane tikvice?
U tavi na štednjaku
Zagrijte ulje u tavi ili loncu pa u njega ubacite panirane kriške tikvica. Pecite tikvice sa svake strane oko dvije do tri minute dok omotač ne postane zlatnožut i hrskav. Izvadite tikvice iz ulja i stavite ih na papir za upijanje masnoće prije posluživanja.
U fritezi na vrući zrak
Friteza na vrući zrak sjajan je način da ispečete hrskavu hranu bez mnogo dodanog ulja. Panirane tikvice stavite u jednom sloju u fritezu na vrući zrak na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite ih 6 do 8 minuta dok ne postanu hrskave. Ovisno o tome kakav model friteze imate, možda ćete tikvice morati okrenuti na drugu stranu na pola pečenja.
U pećnici
Tikvice možete ispeći i u pećnici bez imalo ulja, no imajte na umu da ta varijanta možda neće biti sočna kao iz tave. Posložite panirane kriške tikvica u jednom sloju na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva 20-ak minuta.
Recept za pohane tikvice iz pećnice pronađite ovdje.