Slovenska kuhinja možda i nije pojam s kojim se često susrećemo. Dijelom je razlog tomu geografska blizina i povijesna povezanost – pa neku hranu i ne doživljavamo "njihovom" jer je i sami često kuhamo.

Neka su pak jela nedavno "postala" slovenska, uz manje ili veće skandale – napeto smo pratiti priču s prekomurskom i međimurskom gibanicom. A neka pak jela ne poznajemo jer, opet zbog blizine i zato, nedostatka egzotičnosti, turist-gurman u nama malo spava kada smo tako blizu kući.

Pronašli smo popis najbolje slovenske hrane na www.gamintraveler.com i ne slažemo se nužno s poretkom, uglavnom zato jer su se u prvih deset našla i neka naša svakodnevna i zato manje zanimljiva jela.

U svakom slučaju, sljedeći put kad se uputite u deželu, ovaj popis u ruke i krenite redom. Mjesta na kojima se služe ova jela sigurno će imati i druge tradicionalne i možda nama ne toliko svakodnevne stavke na meniju.

1. Bograč

Bograč je slovenski mesni gulaš koji su navodno pripremali mađarski pastiri za vrijeme mađarske okupacije Prekmurja. U njega ide svinjetina, govedina, divljač i vepar, a ime je dobio ime po tradicionalnom kotlu u kojem se kuhao - bograczu.

2. Prežganka

Prežganka je slovenski naziv za prežganu juhu. Ista je kao i naša, može se dodatno začiniti kimom, paprikom i smatra se izvrsnim lijekom protiv mamurluka.

3. Šelinka

Šelinka je juha od celera iz Vipavske regije. Danas gotovo zaboravljena, ova se juha nekada služila u zdjelama od kruha i jela se uz palentu.

4. Štruklji od sira

Štruklji su štrukli. I Slovenci ih i kuhaju i peku, a i najdevi su nam dobro poznati: svježi sir, orasi, jabuke i mak.

5. Kraški pršut

Ovdje nemamo zamjerki. Kraški pršut je nedimljeni suhi pršut čiji originalni okus potpisuje svježi zrak kraškog kraja. Duga tradicija i prijenos znanja s generacije na generaciju zaslužni su za njegov dobar glas i još bolji okus.

6. Kranjska klobasa

Kranjska klobasa našla bi se i na našem popisu i nalazi se u našem frižideru. Ime je dobila po kranjskoj regiji iz koje dolazi, ima idealan omjer mesa i slanine, s najmanje 80% fino mljevenih velikih svinjskih komada i 20% slanine.

7. Bujta repa

Bujta repa je tradicionalno težačko jelo od mješavine kisele repe, prosa i svinjskih kostiju s mesom i masnoćom, uključujući komade svinjske glave, kože ili vrata. Začinila bi se domaćim bučinim uljem, a služila se kao glavni obrok ili kao prilog uz meso i krumpir.

8. Jota

U slovensku jotu, kao i u našu, uz grah i kupus idu kobasice i rebarca. Jota bi uz još neka jela odavde mogla biti na popisu zajedničke prahrane.

9. Ajdovi žganci

Ajdovi žganci tradicionalno su slovensko jelo koje se priprema od heljdinog brašna i vode. Najčešće je to bio jednostavan doručak siromašnih, zasitan i bogat energijom.

10. Pražen krompir

Pražen krompir je kuhani krumpir bačen na poprženi luk, ali za razliku od restanoga, u njega ide i kukuruzna krupica pa mu je i tekstura malo zabavnija.

  Resetiranje u Deželi: Buđenje s pogledom na jezero i planine u predivnoj prirodi Jasna Chalet Resort - 3 Jasna Chalet Resort - 5 Jasna Chalet Resort - 2 +1 Jasna Chalet Resort - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju