Ovaj recept za tortu od vanilije ne može biti jednostavniji, u njemu nisu maslac, jaja i mlijeko, a torta je mekana, pahuljasta i sočna pa nikada ne biste pogodili da ne jedete "obični" kolač od vanilije. Dapače, svakoj prilici u kojoj se očekuje torta, ova će savršeno pristajati. Možete je naravno ispeći i kao kolač i rezati na kocke, ili napraviti duplu količinu i – visinu.
Ova jednostavna torta verzija je takozvanih "depresivnih" torti koje su nastale tijekom Drugog svjetskog rata kada su resursi bili oskudni. I stvarno, sve sastojke koji će vam trebati sasvim sigurno imate kod kuće. Za pripremu vam trebaju samo mikser i desetak minuta, a torta će se peći oko pola sata.
Tortu najjednostavnije možete upotpuniti glazurom od tučenoga vrhnja u koje ćete po želji dodati malo šećera. Možete je ukrasiti i mrvicama kokosa, a savršeno će se slagati s voćnim sirupima i svježim sezonskim voćem.
Sastojci za tortu od vanilije bez jaja, maslaca i mlijeka:
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 230 g glatkog brašna
- 150 g granuliranog bijelog šećera
- 7 ml ekstrakta vanilije
- 80 ml biljnog ulja
- 240 ml vode
Priprema torte od vanilije bez jaja, maslaca i mlijeka:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Kalup za torte promjera 23 centimetra obložite papirom za pečenje.
- Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i soli.
- Dodajte šećer i opet promiješajte.
- Dodajte vaniliju, ulje i pola vode. Nemojte dodavati cijelu količinu vode jer nećete moći zamijesiti tijesto. Miksajte dok tijesto ne postane glatko i bez grudica. Dodajte preostalu vodu i ponovno miksajte dok tijesto ne postane glatko.
- Ulijte tijesto u kalup za pečenje. Pecite oko 35 minuta ili dok sredina ne bude pečena.
- Neka se kolač potpuno ohladi u kalupu prije rezanja ili stavljanja glazure.
Asturijska "mrga": Recept za sočni pohanac sa sirom i pršutom po kojem se vidi tko je pravi prijatelj +1