Tiramisu, tako klasičan i tako savršen uz kavu, se radi vrlo jednostavno, a tajna je njegova uspjeha – osim dovoljno kave da piškote nisu suhe – u kremi. Tradicionalna se krema za tiramisu radi od mascarponea u koji se umute žumanjci i snijeg od bjelanjaka.

Mi smo na stranici www.krenizdravo.hr pronašli recept koji ne sadrži jaja, već se krema radi od vrhnja za šlag i mascarponea. Kako vjerujemo da krema nikada ne može biti prekremasta, morali smo isprobati i provjeriti. Krema je fantastična, a ako će vam smetati nježni okus vanilije, slobodno je izbacite iz kombinacije.

Kako biste sami napravili ovaj tiramisu, trebat će vam samo mikser i desetak slobodnih minuta. Slažite tiramisu u čaše, posude za sladoled ili staklenke, bit će još malo posebniji. Od količine iz recepta možete napraviti 4 do 6 porcija.

Da vam ova verzija ne dosadi, ili iz čiste znatiželje, pokušajte složiti i klasični tiramisu, tiramisu s jagodama ili tiramisu s čokoladom. A možete ih napraviti i sve odjednom. 

Sastojci za lažni tiramisu:

  • 1 šalica (240 ml) kave
  • 2 jušne žlice likera od kave
  • 1 šalica (240 ml) vrhnja za šlag
  • pola šalice (60 g) šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica (225 g) mascarpone sira
  • 12 – 18 piškota
  • kakao u prahu za posipanje.

Priprema lažnog tiramisua:

  1. Ako koristite liker od kave, pomiješajte ga s kavom i ostavite sa strane da se ohladi.
  2. Umutite vrhnje za šlag zajedno sa šećerom i ekstraktom vanilije dok ne dobijete šlag. Nježno pomiješajte šlag s mascarponeom.
  3. Složite tiramisu u čaše. Kratko umočite piškotu u kavu te, po potrebi, prelomite tako da stane u odabranu čašu. Nakon prvog reda piškota, stavite red kreme na vrh. Potom ponovite postupak s piškotama – umočite ih u kavu, po potrebi prelomite i prilagodite čaši te posložite na vrh kreme. Ovisno o veličini čaše, napravite 2 – 3 sloja. Zadnji sloj treba biti krema.
  4. Stavite tiramisu u čašama u hladnjak na barem četiri sata.
  5. Prije serviranja, posipajte tiramisu kakaom u prahu.

  Iskoristite sezonu: 5 recepata za fina jela koja možete napraviti s jagodama Jagode su sjajna namirnica za pripremu raznih kolača Jagode Svinjski kotleti u umaku od jagoda i balzamičnog octa +1 Torta od jagoda i piškota

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju