Tiramisu je nadaleko poznat desert iz Italije koji obuhvaća piškote umočene u crnu kavu, premazane bogatom kremom na bazi sira mascarponea, a preko koje se stavlja kakao u prahu.
Ako nemate vremena za pripremu originalnog deserta, njegove elemente može iskoristiti i za pripremu finih kuglica.
Tiramisu kuglice kombiniraju mascarpone sir, piškote, kavu i kakao. Dozu slatkoće daje im šećer u prahu, a dodatnu slasnost malo ekstrakta vanilije.
Najteži dio u cijelom procesu je čekanje da se smjesa stisne u hladnjaku kako biste je mogli oblikovati, uvaljati u kakao i poslužiti.
Sastojci za kuglice:
- 250 g sira mascarpone
- 150 g piškota
- 50 g šećera u prahu
- 30 g kakao praha
- 1-2 žlice jake crne kave
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Pretvorite piškote u prah u sjeckalici povrća ili blenderu.
- Pomiješajte usitnjene piškote s kuhanom kavom, mascarpone sirom i šećerom u prahu.
- Dodajte i malo ekstrakta vanilije.
- Stavite smjesu u zamrzivač na oko 30 minuta da se stisne.
- Oblikujte smjesu u kuglice.
- Uvaljajte svaku kuglicu u kakao prah.
- Vratite kuglice u hladnjak na oko dva sata prije posluživanja.
- Dobar tek!
- Rastopite bijelu čokoladu u mikrovalnoj pećnici. Uvaljajte kuglice u bijelu čokoladu te ih pospite s kakao prahom.
- Vratite ih u hladnjak da se stisnu, pa ih poslužite. Dobar tek!
Savjeti chefa Melkiora Bašića: Ako želite biti sigurni da ste dobro uparili vino i desert, razmišljajte o ovome +7