Sezona tikvica svako ljeto iznova donosi nove recepte, novi ideje i nove kombinacije okusa koje od ovog jednostavnog povrća stvara prave specijalitete.
Tikvice su silno zahvalne zbog svoga nježnog okusa i zbog toga se lako kombiniraju sa svim i svačim: mesom, plodovima mora, raznim sirevima, umacima na vazi rajčice ili s onima na bazi vrhnja. Doslovno ih možete jesti svaki dan i nekoliko mjeseci nećete morati ponoviti recept.
Neko je osnovno pravilo da s dobrim sastojcima ne možete dobiti loš rezultat, a nas je oduševila jednostavnost ovog recepta za zapečene tikvice pounjene kozicama i sirom i provjereno dobra kombinacija okusa. Ono čemu ne možemo odoljeti jest kada sve odjednom uvalimo u pećnicu pa se obrok praktički pripremi sam. Mljac!
Glavne uloge u ovom receptu, uz tikvice, igraju kozice, češnjak, mozzarella i parmezan… pa je odmah jasno da ostataka za sutra - neće biti.
Sastojci za zapečene tikvice punjene kozicama i sirom:
- 4 veće tikvice, prepolovljene po dužini
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 čajna žličica listića svježeg timijana
- 2 žlice maslaca
- 350 g kozica, očišćenih (može i smrznutih)
- 2 rajčice, nasjeckane
- 3 češnja češnjaka, protisnuta
- 60 ml vrhnja za kuhanje
- 30 g svježe ribanog parmezana
- sok od 1/2 limuna
- 30 g mozzarelle, narezane na sitno
- svježe sjeckani peršin, za ukras
Priprema zapečenih tikvica punjenih kozicama i sirom:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prerežite tikvice na pola po duljini i izdubite ih žlicom. Nasjeckajte meso koje ste izdubili i ostavite sa strane.
- Lađice od tikvica posložite u lim za pečenje i pokapajte ih uljem, posolite, popaprite te pospite timijanom. Pecite dok ne omekšaju, oko 20 minuta.
- U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte kozice i začinite ih solju i paprom. Pecite 3 do 4 minute, maknite s vatre i pustite da se ohladi.
- Vratite tavu na srednju vatru i otopite preostalu žlicu maslaca. Dodajte meso tikvica, rajčice i češnjak, posolite i popaprite i kuhajte još jednu minutu.
- Dodajte vrhnje, parmezan i limunov sok i kuhajte dok se malo ne reducira, oko 3 minute. Maknite s vatre i ubacite kozice.
- Napunite lađice od tikvica smjesom od kozica i po vrhu naribajte mozzarellu. Pecite oko 10 minuta, da se sir zapeče.
- Prije posluživanja po želji ukrasite s još parmezana i nasjeckanim peršinom.