Sezona tikvica svako ljeto iznova donosi nove recepte, novi ideje i nove kombinacije okusa koje od ovog jednostavnog povrća stvara prave specijalitete.

Tikvice su silno zahvalne zbog svoga nježnog okusa i zbog toga se lako kombiniraju sa svim i svačim: mesom, plodovima mora, raznim sirevima, umacima na vazi rajčice ili s onima na bazi vrhnja. Doslovno ih možete jesti svaki dan i nekoliko mjeseci nećete morati ponoviti recept.

Neko je osnovno pravilo da s dobrim sastojcima ne možete dobiti loš rezultat, a nas je oduševila jednostavnost ovog recepta za zapečene tikvice pounjene kozicama i sirom i provjereno dobra kombinacija okusa. Ono čemu ne možemo odoljeti jest kada sve odjednom uvalimo u pećnicu pa se obrok praktički pripremi sam. Mljac!

Glavne uloge u ovom receptu, uz tikvice, igraju kozice, češnjak, mozzarella i parmezan… pa je odmah jasno da ostataka za sutra - neće biti.

Sastojci za zapečene tikvice punjene kozicama i sirom:

  • 4 veće tikvice, prepolovljene po dužini
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica listića svježeg timijana
  • 2 žlice maslaca
  • 350 g kozica, očišćenih (može i smrznutih)
  • 2 rajčice, nasjeckane
  • 3 češnja češnjaka, protisnuta
  • 60 ml vrhnja za kuhanje
  • 30 g svježe ribanog parmezana
  • sok od 1/2 limuna
  • 30 g mozzarelle, narezane na sitno
  • svježe sjeckani peršin, za ukras

Priprema zapečenih tikvica punjenih kozicama i sirom:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prerežite tikvice na pola po duljini i izdubite ih žlicom. Nasjeckajte meso koje ste izdubili i ostavite sa strane.
  2. Lađice od tikvica posložite u lim za pečenje i pokapajte ih uljem, posolite, popaprite te pospite timijanom. Pecite dok ne omekšaju, oko 20 minuta.
  3. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte kozice i začinite ih solju i paprom. Pecite 3 do 4 minute, maknite s vatre i pustite da se ohladi.
  4. Vratite tavu na srednju vatru i otopite preostalu žlicu maslaca. Dodajte meso tikvica, rajčice i češnjak, posolite i popaprite i kuhajte još jednu minutu.
  5. Dodajte vrhnje, parmezan i limunov sok i kuhajte dok se malo ne reducira, oko 3 minute. Maknite s vatre i ubacite kozice.
  6. Napunite lađice od tikvica smjesom od kozica i po vrhu naribajte mozzarellu. Pecite oko 10 minuta, da se sir zapeče.
  7. Prije posluživanja po želji ukrasite s još parmezana i nasjeckanim peršinom.

  5 recepata koje mora isprobati svaki ljubitelj tikvica Tikvice su vrlo fleksibilna namirnica Pohani cvjetovi tikvica Složenac +0 Hrskave tikvice možete napraviti i u pećnici

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju