Znate li koji je najbolji i najjednostavniji način za pripremu ribe? Francuzi tvrde da je to tehnika la meunière. U direktnom prijevodu s francuskog prevodi se kao 'mlinarski način', a zapravo se odnosi na tretiranje namirnice sa samo četiri sastojka: brašnom, maslacem, limunom i peršinom.

Tehnikom la meunière Francuzi obično pripremaju pastrvu ili pak list. Filet ribe prvo se umače u brašno – najčešće pšenično ili kukuruzno – a potom kratko prepeče na visokoj temperaturi u rastopljenom maslacu.


Važno je temperaturu pečenja prilagoditi sastojcima – koristite li previsoku temperaturu, maslac bi vam mogao izgorjeti. Ako vam se učini da bi vam se to moglo dogoditi, radije smanjite temperaturu ili u maslac dodajte i malo biljnog ulja.

Zbog kratkotrajne termičke obrade na visokoj temperaturi riba dobiva hrskavu površinu i vrlo mekanu te sočnu unutrašnjost. Riba se potom pokapa s malo iscijeđenog limunova soka, a poslužuje topla uz svježe nasjeckani peršin.

Meunière neki nazivaju i umak koji se priprema od maslaca, limuna i peršina, a koji sjajno ide uz ribu. Ipak, riba spremljena tehnikom la meunière obično se poslužuje s umakom od smeđeg maslaca, takozvanim beurre noisetteom.

Riječ je o zagrijanom maslacu kojem se u postupku zagrijavanja mijenjaju boja i okus. Maslac dobiva lijepu smeđu boju i orašast okus, koji se sjajno sljubljuje s pečenom ribom.

Uz pečenu pastrvu ili list poslužite pire od krumpira i začinskog bilja ili rižu te povrće pripremljeno na pari poput šparoga, prokulica ili mahuna. Dobar tek!

Kako pripremiti losos: Savjeti i trikovi uz koje će uvijek biti sočan i ukusan Losos - 7 Losos - 6 Losos - 5 +5 Losos - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju