Hrskava pržena svinjetina u slatkom i pikantnom umaku popularno je jelo kineske kuhinje. Na matičnom kontinentu srest ćete je u finim restoranima, obiteljskim kuhinjama i uličnim lokalima, zapravo, toliko je obožavana da je ne možete izbjeći.

Napraviti je vrlo lako možete i sami. Za pripremu namirnica će vam trebati tek dvadesetak minuta, a obrok će biti gotov za sat vremena. Svinjetina se marinira u malo soje i šećera, a zatim se uvalja u škrob koji će joj, zapržen, dati divnu hrskavost.

Umak ćete skuhati vrlo lako, taman i da ga radite prvi put. Radi se od kečapa, šećera, rižinog octa i sojinog umaka, a mekani i sočni ananas fantastično će nadopuniti okus prženog mesa. Poslužite s rižom, kako se i tradicionalni jede svinjetina u slatko-kiselom umaku.

Sastojci za svinjetinu u slatko-kiselom umaku:

Meso:

  • 450 g svinjske lopatice, izrezane na komade veličine zalogaja
  • 1 žlica svijetlog soja umaka
  • ½ čajne žličice šećera
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice bijelog papra
  • 1 veliko jaje
  • 1 šalica kukuruznog škroba
  • ulje za prženje

Umak:

  • 1/4 šalice vode
  • 1/4 šalice šećera
  • 3 žlice kečapa
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica svijetlog soja umaka
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 žlica kukuruznog škroba umućena s 1 žlicom vode
  • 1/2 žute paprike nasjeckane
  • 1/2 crvene paprike, nasjeckane
  • 1 šalica ananasa, narezanog na komade

Priprema svinjetine u slatko-kiselom umaku:

  1. Pomiješajte komade svinjetine sa soja umakom, šećerom, soli i bijelim paprom. Ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi.
  2. Lagano umutite jaje u velikoj zdjeli. U zasebnoj posudu stavite kukuruzni škrob.
  3. U drugoj zdjeli napravite umak. Pjenjačom izmiješajte vodu, šećer, kečap, rižin ocat, sojin umak i sol. Ostavite sa strane. Nasjeckajte papriku i ananas.
  4. Zagrijte ulje u tavi. Svinjetina se treba pržiti u dubokom ulju pa je najbolje da koristite dublju tavu ili lonac.
  5. Po nekoliko komada mesa uvaljajte u jaje pa u kukuruzni škrob i pržite u serijama.Pržene komade mesa vadite na papirnati ručnik da upije višak ulja.
  6. Stavite umiješane sastojke za umak u duboku tavu i pustite da lagano kuha na srednjoj vatri dok ne zavrije. Razmutite 1 žlicu kukuruznog škroba u 1 žlici, ulijte u tavu i kuhajte uz miješanje dok umak opet ne zavrije. Umiješajte papriku i ananas te maknite s vatre. Dodajte svinjetinu i dobro promiješajte.
  7. Poslužite odmah.

  Matsu u Zagrebu: Novi azijski restoran s interijerom koji je osmišljen baš za uživanje u hrani Matsu - 2 Matsu - 12 Matsu - 3 +8 Matsu - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju