Bodljikava kruška, indijska smokva ili opuncija jestivi je plod kaktusa podrijetlom iz Meksika, koji možemo pronaći duž hrvatske obale, kao i u raznim toplim predjelima od Mediterana do Australije.

U Italiji se opuncija jako cijeni i često se može pronaći na tržnicama, baš kao i na Malti, gdje je lokalci preporučuju za liječenje bolova u trbuhu, upala i uboda insekata. Opuncija je na Malti bila toliko popularna da je stajala i na jednoj od verzija malteškog grba, uz ribarski brod i sunce. Odvede li vas put na Maltu, vrlo vjerojatno ćete bodljikavu krušku pronaći kao sastojak tradicionalnih pića i likera.

Opuncija je izrazito zdrava. Obiluje vitaminima i mineralima, a pomaže protiv dijabetesa te potiče imunitet i probavu. Osim toga, preporučuje se i protiv mamurluka.

Imajte na umu da je plod kaktusa bodljikav pa prilikom baratanja njome budite oprezni. Kako biste je očistili uhvatite je negdje na sredini tako da se ne ubodete pa odrežite gornji i donji dio te zatim napravite rez po dužini i pažljivo odvojite koru.

Opuncija - 4 Opuncija - 4 (Foto: Shutterstock)

Meka unutrašnjost ima sitne, ali čvrste sjemenke koje odvojite da možete uživati u slatkastom okusu. Također, možete je izmiksati i procijediti u sok ili napraviti sirup, pekmez ili kompot. Recept za sirup, kao i više o tome zašto je indijska smokva blagotvorna za zdravlje, pročitajte ovdje.

Kupujete li opunciju u trgovinu, imajte na umu da će joj trebati nekoliko dana da sazrije, baš kao što je i slučaj s avokadom.

Vrijeme je za slatko! 5 recepata sa šljivama koje morate probati ove jeseni Kolač sa šljivama Pekmez od šljiva Šljive su vrlo zdravo voće +0 Knedle od šljiva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju