Možda tako ne izgleda na prvi pogled, ali fan tuan popularno je tajvansko jelo za doručak – koje se jede u pokretu.
Za razliku od drugih street food kombinacija ovaj burito od kuhane riže ne raspada se lako i nije mastan, pa ga mnogi Tajvanci kupuju prije posla za doručak i pritom ne strahuju da će se uprljati dok dođu do njega.
U prijevodu s kineskog fan tuan označava paket riže. Ljepljiva kuhana riža kratkog zrna obgrljuje slasno punjenje, a njega možete prilagoditi vlastitim željama. Za doručak se često jede slan ili sladak.
Fan tuan
Najčešće je punjen jajima, tofuom ili mesom – točnije, yuk sungom ili sušenim komadićima svinjetine.
Sastavni dio svakog fan tuana je prženo pecivo youtiao koje jelu daje hrskavu notu. Tu je i pasta od graha i ukiseljeno povrće koje produbljuje okus, a koje se obično može pronaći u specijaliziranim trgovinama azijske hrane.
Nemate ništa od ovoga na raspolaganju? Poslužite se tajvanskim trikom i napravite ljepljivi omotač od riže, a unutra stavite svoja omiljena punjenja za doručak.
Kako napraviti rižu za fan tuan?
Sastojci:
2 šalice ljepljive riže
2 šalice vode
2 žlice biljnog ulja
Priprema:
- Nemojte rižu ispirati. Umjesto toga tostirajte je oko tri do četiri minuta minutu na vrućoj tavi.
- Prebacite tostiranu rižu u metalnu zdjelu i dodajte ulje. Sve dobro promiješajte.
- Stavite tako pripremljenu rižu u poklopljeni lonac s vodom i pustite da zavrije. Potom smanjite temperaturu i pustite da se kuha na laganoj vatri 15-ak minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja i ne popije svu vodu.
- Razvucite plastičnu foliju na stolu, prebacite na nju dio kuhane ljepljive riže i razvaljajte je u jednom ravnomjernom sloju.
- Napunite rižu punjenima po želji, a potom foliju, odnosno rižu zarolajte poput burita. I to je cijela mudrost!
Kako Trigg Brown iz restorana Win Son u New Yorku radi ovaj tajvanski doručak pogledajte u YouTube videu Munchiesa u nastavku teksta.
Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života +0