Američka kuhinja puna je složenaca, odnosno hrane koje se termički obrađuje zajedno u jednom limu za pečenje u pećnici.

Ovakav tip jela idealan je kada nemate puno vremena za pripremu hrane s obzirom da se svi sastojci izliju u jedan kalup i tako ispeku, a vi možete raditi što god poželite.

Složenci su idealni i kada trebate nahraniti više gladnih usta ili ako ste ljubitelji pripreme hrane unaprijed koju možete podgrijati i konzumirati po želji.

Danas vam donosimo recept za složenac od jaja, zrnatog sira i povrća koji obiluje bjelančevinama, a može se poslužiti za doručak, ručak ili večeru.

Složenac od jaja, sira i povrća - sastojci:

  • 500 g zrnatog sira
  • 350 g usitnjene cvjetače
  • 250 g brokule
  • 150 g crvene paprike
  • 120 g naribane gaude
  • 6 velikih jaja
  • 1 luk
  • sol i papar po želij
  • biljno ulje po želji

Složenac od jaja, sira i povrća - priprema:

  1. Usitnite cvjetaču u blenderu dok ne dobijete povrće veličine riže. U blenderu ili ručno možete nasjeckati i brokulu na manje komade. Luk očistite i narežite na kocke, kao i papriku.
  2. Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i papriku. Pirjajte oko tri minute pa dodajte i brokulu i cvjetaču. Sve dobro promiješajte, posolite i popaprite po želji te nastavite pirjati par minuta.
  3. U blenderu pomiješajte jaja i zrnati sir te sol i papar po želji. Pulsirajte 30 sekundi dok se sastojci ne povežu i ne dobijete glatku smjesu.
  4. U namašćeni lim za pečenje stavite pirjano povrće u jednom ravnomjernom sloju. Preko svega prelijte smjesu na bazi jaja, a na vrh dodajte naribanu gaudu.
  5. Ovako pripremljene sastojke stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta, odnosno dok se sastojci termički ne obrade do kraja, a jelo ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Poslužite odmah sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!

Domaća i rolana u mrežici: Koliko dugo se kuha šunka? Uskrsna šunka - 1 Uskrsna šunka - 3 Uskrsna šunka - 2 +1 Šunka u kruhu