Tražite li za prvo jelo vašeg ručka nešto malo drukčije i nutritivno bogato, predlažemo da posegnete u zamrzivač i spremite ovo brzo i ukusno predjelo koje će zadiviti vaše goste. U većini zamrzivača sigurno će se naći vrećica mladog graška, a ova jednostavna namirnica uz malo maslaca, paste od češnjaka i mente može postati otmjeno jelo.

Namaz od graška, kao i mi, možete obogatiti Vegetom u novom ruhu, s dodatkom spiruline – modrozelene alge koja je jedan od najstarijih organizama na svijetu, čije blagodati već tisućama godina dobro poznaju stanovnici Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Australije, koji je koriste kao dodatak prehrani.

Božanstven namaz od graška Božanstven namaz od graška (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Tradicionalno se koristila za smanjenje umora i iscrpljenosti, detoksikaciju i podizanje energije, bogata je vitaminima B1, B2, B3 te kalcijem, magnezijem, fosforom, željezom i cinkom. Stoga ne čudi da danas zbog svojih nutritivnih vrijednosti zasluženo nosi titulu superhrane 21. stoljeća. Spirulina sadrži i do 60 posto proteina u suhoj tvari, što je tri puta više od primjerice goveđeg mesa, smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, što je čini odličnim začinom za jelo kojim počinjemo blagdansku gozbu.

Osim što će nutritivno obogatiti ovaj namaz, spirulina će mu dati i intenzivniju zelenu boju zbog koje će predjelo izgledati još efektnije na vašem stolu. Servirate li namaz od graška uz rub tanjura, uz nekoliko cherry rajčica i kockice feta sira te listića mente, izgledat će kao pravi vijenac. Poslužite ga uz topli preprženi kruh s aromatiziranim maslacem i za stolom ćete čuti samo zvukove uživanja.

Božanstven namaz od graška Božanstven namaz od graška (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT – Slasni namaz od graška i mente s cherry rajčicama i feta sirom

Sastojci:
Za namaz:

Za aromatizirani maslac za kruh:

Božanstven namaz od graška Božanstven namaz od graška (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Smrznuti mladi grašak skuhajte po uputama na vrećici. Ocijedite ga, ali ostavite dva decilitra ili malo vode od kuhanja kako biste kasnije, kada ga smiksate, postigli željenu gustoću namaza. Grašak preselite u blender te mu dodajte decilitar vode u kojoj se kuhao, maslac, pastu od češnjaka, šest do sedam listića svježe mente i Vegetu & Spirulinu. Posolite i popaprite po želji pa sve dobro smiksajte u glatki namaz.
  2. Omekšali maslac pomiješajte s pastom od češnjaka i Vegeta & Spirulina začinom. Baguette izrežite na šnitice kao u videu i namažite svaku s aromatiziranim maslacem te stavite peći na desetak minuta netom prije posluživanja.  Božanstven namaz od graška Božanstven namaz od graška (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  3. Namaz preselite u dresirnu vrećicu i uz rub tanjura formirajte vijenac tako da radite slova V jedno uz drugo.
  4. Ukrasite ga cherry rajčicama i kockicama feta sira te listićima mente. Poslužite uz preprženi topli kruh s aromatiziranim maslacem. Dobar tek!

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju