Kupili ste čokoladu, otvorili je i ugledali sive i bijele mrlje koje podsjećaju na plijesan? Ako se pitate trebate li je baciti, stručnjaci odgovaraju: "Ne, takva čokolada sigurna je za jelo."

"Svi oblici čokolade, među njima pločice, preljevi i bomboni, mogu razviti bjelkaste mrlje. Po svoj je prilici ta čokolada sigurna za jelo, kuhanje i pečenje, i to zbog dvaju razloga. Prvo, čokolada u sebi ima malo vlage, pa se mikroorganizmi moraju pomučiti da se smjeste i narastu usprkos velikoj količini šećera. Drugo, kakao je krcat prirodnim antioksidansima koji ne dopuštaju mastima da oksidiraju i užegnu. Mrlje na čokoladi prirodna su promjena nastala kad se loše temperirana čokolada čuva dulje u toplim i vlažnim uvjetima. Ta prašnjavost, poznata kao 'cvjetanje', potječe od nakupljanja masti ili šećera na površini čokolade", objašnjava dr. Stuart Farrimond u novoj knjizi Znanost kuhanja - sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja dodajući kako masno cvjetanje nastaje kad se masti u čokoladi rastope i preoblikuju u velike upadljive nakupine. Šećerno cvjetanje nastaje kad se šećer rastopi ostavljajući tanku šećernu koricu.

Dobro je znati kako će tamna čokolada trajati najmanje dvije godine od proizvodnje, a mliječna i bijela čokolada upola manje jer sadržavaju mliječne masti koje užegnu brže od kakaova maslaca.

Čokolada koja je posivjela zbog "cvjetanja" smije se jesti, ali primijetite li plijesan, neke drukčije anomalije ili je čokoladi istekao rok trajanja, bolje ju je baciti. 

Znanost kuhanja - sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja Znanost kuhanja - sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja (Foto: Školska knjiga)

Bogato ilustrirana knjiga dr. Stuarta Farrimonda Znanost kuhanja  - sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja utemeljena je na novim znanstvenim istraživanjima i pomaže u razumijevanju kulinarskih procesa i postupaka. Tako, primjerice, autor objašnjava zašto nije potrebno marinirati meso tijekom cijele noći te donosi kulinarske trikove kako se namakanjem pojačava okus suhih začina, zašto je orašaste plodove najbolje tostirati u mikrovalnoj pećnici i kako će zahvaljujući soli poširano jaje uvijek ispasti savršeno.

Pripremajući Znanost kuhanja, dr. Stuart Farrimond surađivao je s nizom agronoma, veterinara, prehrambenih tehnologa, kuhara i drugih stručnjaka s područja kulinarstva i gastronomije. Njihovo je bogato znanje i iskustvo predstavljeno u knjizi, pomoću koje će ljubitelji kuhanja usavršiti svoje vještine i pripremati hranu kao izvježbani majstori. Praktični priručnik objavljen u izdanju Školske knjige preveli su Vjera Lopac, Vjekoslav Čulo, Sanja Gjenero i Dario Hrupec.

Zaboravljeno hrvatsko selo: Mjesto bez stanovnika u koje ljudi iz cijelog svijeta dolaze na janjetinu ispod peke Malo Grablje - 3 Malo Grablje - 4 Malo Grablje - 5 +19 Malo Grablje - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju