Kao što svi koji su se u životu barem na cesti ili negdje usput sreli s rock'n'rollom znaju za Čorbinu "Ostani đubre do kraja" ili za "Dolazim za pet minuta" od Generacije 5, tako i oni koji su čuli za Hercegovinu znaju za Kravicu, Stari most, Međugorje...
Međutim, bolji poznavatelji ex-Yu rocka znaju za Čorbinu Babu Julu ili činjenicu da je bubnjar Generacije 5 prezimenjak frontmena Riblje Čorbe. Tako i bolji poznavatelji Hercegovine znaju za neka pitoreskna mjesta po Hercegovini koja i ne spadaju u totalni mainstream ili must see mjesta. A takvih je, zbilja, pregršt.
Dovoljno je da se malo poslužite internetskim tražilicama i shvatite da je Hercegovina, uz obilje svima poznatih destinacija, obdarena i nekim mjestima koja nisu tako poznata, ali su savršena za sve one koji vole počastiti svoja nepca dobrim zalogajima i kapljicama finog vina.
Jedno od takvih mjesta je i restoran Mašić u Rakitnu, nedaleko od Posušja i na pola puta prema Parku prirode Blidinje. Ako do sada niste spoznali ljepote Blidinja, možda je pravo vrijeme da istražite što sve Blidinje nudi, a ako jeste, dopustite da vam predstavimo ovaj restoran.
Restoran Mašić, Rakitno, Hercegovina - 7 (Foto: Restoran Mašić)
Restoran Mašić se nalazi tik uz cestu koja vas vodi prema Blidinju, na prostranom prostoru, uz odličan parking. Prvo što ćete primijetiti je simpatična terasica koja podsjeća na one tradicionalne kojima obiluju mediteranske konobe. Unutrašnjost restorana je tek posebna priča. Nenametljiva kombinacija klasičnog i modernog omogućuje gostima udobnost, a prozračni prostor pun dnevne svijetlosti može primiti i preko sto ljudi.
A sad, na ono najbitnije: u duhu prave hercegovačke kuhinje, glavna baza što se hrane tiče jest – meso. I to kako pripremljeno. U ponudi su izvrstan roštilj, tepsije ispod peke s domaćom teletinom i svinjetinom, zapečeni makaroni, bečki odrezak, domaća meza uz hercegovački specijalitet – mekan i ukusan uštipak. Tu su i razne pite, domaći kruh ispod peke, jaja sa svježim sirom, ali i dnevna ponuda kuhanih jela (naročito zgodnih za one koji su u žurbi i žele nešto ukusno, a brzo).
Uz desetak vrsta piva, kave i sokova, te klasičnu ponudu pića koju ima svaki bolji kafić, ovaj restoran nudi i nekoliko buteljiranih vina te izvrsno domaće crno i bijelo vino koje nabavljaju iz 50-ak kilometara udaljenog Čitluka. Izvrsne je arome i vaši nepci će se na prvi dodir zaljubiti u ovo vino, bez obzira kako ga pili – samog, kao gemišt, bevandu ili na neki sedmi način…
„Ne treba nam Njemačka, mi smo sebi ovdje sami napravili Njemačku“
Posjetitelji restorana će osim slasne i svježe pripremljene hrane po prihvatljivim cijenama pohvaliti i ljubazno osoblje te „najboljeg gazdu“ (ne lažemo, pogledajte samo recenzije na Googleu). Stoga nismo mogli odoljeti da ga ne potražimo i upoznamo. Gazda restorana Ante Sabljo Mašić pritom je ponosno istaknuo kako se ponuda restorana oslanja na domaću hranu. "Svinjetina i teletina su uglavnom domaće. Ovaj kraj, Rakitno, dosta je oslonjen na stočarstvo, mi kupujemo domaće meso po cijelom mjestu i upravo to je ono što ljude privlači k nama. Dobra, fina, svježa i obilna porcija", objašnjava.
Na ideju otvaranja restorana došao je, kaže uz smijeh, na poticaj bolje polovice. Sa suprugom Kristinom se vjenčao 2014. godine i tada su odlučili otvoriti restoran pa, kako kaže, šta god bilo. "Danas imamo pet zaposlenih, lijepo živimo od toga, ne moramo ići nikud, ne treba nam Njemačka, mi smo ovdje sebi napravili Njemačku", kaže.
Restoran Mašić, Rakitno, Hercegovina - 8 (Foto: Restoran Mašić)
Restoran je ranije funkcionirao kao grill, a kaže da je odluka da se grill prenamijeni u fino opremljeni restoran bila nešto što ni sami nisu mogli zamisliti kako će se isplatiti. "Za pola Hercegovine i cijelu Dalmaciju ovo je put koji ih vodi prema Blidinju. Dobar dio naših gostiju su putnici koji idu prema Blidinju pa usput stanu kod nas, ali je i jako puno onih koji ovdje dolaze izravno, neovisno o Blidinju", govori nam Ante.
„Gosti će ovdje jednako uživati ako odluče doći sa suprugom ili prijateljima, ako će biti u manjem društvu ili ako će ih biti 20, 30 ili 50 za neku obilniju proslavu poput krizme ili krštenja. Ne govorim to jer sam vlasnik restorana i jer ja to mislim, već zato što su nam ljudi sami potvrdili da im je u oba slučaja ugodno. Rakitno nikad nije imalo neku restoransku tradiciju, a u naš restoran ljudi dolaze i ciljano, ne samo usput. Za one kojima se ne da dolaziti nudimo mogućnost dostave, što je jako pozitivno odjeknulo među domaćim ljudima“, objašnjava.
Restoran Mašić, Rakitno, Hercegovina - 6 (Foto: Restoran Mašić)
No, najljepše je ipak doći u ovaj kraj i osjetiti onu tradicionalnu atmosferu u predivnoj prirodi. Samo dvadesetak minuta vožnje dalje ljubitelji vjerskog turizma osim Međugorja će naletjeti na prekrasnu crkvu i marijansko svetište u Širokom Brijegu, ljubitelji prirode i vode će još ranije, osim Kravice, otkriti i neke druge lijepe destinacije u Ljubuškom, a nakon što se nagledate ljepota Starog mosta, uvijek može obići i Partizansko grobolje u Mostaru o kojem je Punkufer već pisao, a koje nije ništa manje vrijedan povijesni spomenik od mosta koji je u marketinškom smislu bh. turizma ono što je Coca-Cola u gaziranim pićima na globalnoj razini.
A kako se restoran Mašić smjestio nedaleko od granice Hrvatske i BiH, u roku od sat vremena možete stići na ručak s makarske rivijere ili područja Parka prirode Biokovo. Ne biste bili prvi, a bome ni posljednji – uvjerite se i sami zašto.
Japage, kraške ljepotice Kupresa: Veličanstvena priroda u kojoj se osjećate kao zrno pijeska +1