Ruska salata, salata Olivier ili salata Kijev, kako se ponegdje naziva slična je onoj koju mi poznajemo kao francusku, iako nema nikakve veze s Francuzima.
Mješavini graška, krumpira, mrkve i majoneze, ovisno o kuharu i receptu dodaju se i drugi sastojci poput kockica ohlađenog pilećeg i purećeg mesa ili komadi kuhane govedine. Kako bi salata bila osvježavajuća možete smanjiti količinu majoneze ili je zamijeniti jogurtom te dodati kockice kisele jabuke, s malo senfa, ili jednostavno više kiselih krastavaca.
Stavljate li i vi jabuku u francusku salatu? Kliknite na link, Ispunite našu anketu i pomognite nam riješiti ovu kulinarsku dilemu.
Bez jaja
Jaja su sastavni dio klasičnih majoneza. No ako ne smijete ili ne želite konzumirati tu namirnicu, ukusan preljev za salatu možete napraviti i bez jaja. Kuhana jaja izuzmite iz recepta, a umjesto klasične majoneze, napravite onu biljnog porijekla od ulja i sojina mlijeka sa štapnim mikserom.
Osim što može biti veganska, francuska salata može biti i nešto laganija, a ako želite pripaziti na formu ili kalorije, umjesto klasične majoneze, koja sadrži čak oko 700 kalorija na 100 g isprobajte zamjene poput: light majoneze, grčkog jogurta, milerama i kiselog vrhnja. Recept prenosimo s portala www.krenizdravo.hr na kojem potražite još zdravih savjeta.
Sastojci za francusku salata s grčkim jogurtom
- 1 batat
- 2 mrkve
- pola šalice smrznutog graška
- nekoliko komada kiselih krastavaca (narezanih)
- 2 kuhana jaja (narezana)
- 3 jušne žlice milerama
- 5 jušnih žlica grčkog jogurta
- prstohvat himalajske soli
- papar
Priprema francuske salate s grčkim jogurtom:
- Batat i mrkvu ogulite i narežite ih na kockice.
- U kipuću vodu dodajte mrkvu, pa za 2 – 3 minute batat i smrznuti grašak te ostavite da se povrće kuha dok ne omekša, otprilike 10 minuta.
- Za to vrijeme narežite kisele krastavce i jaja te ih pomiješajte.
- Kuhano povrće ocijedite i dodajte krastavcima i jajima.
- Zatim dodajte mileram i grčki jogurt te sjedinite.
- Popaprite i posolite po ukusu.
Trik je u grudicama: Najbolji savjeti za savršeno sočnu i hrskavu piletinu +0