Recept za ovu čokoladnu tortu s okusom medenjaka prečica je za božićni ugođaj. Svi slatki mirisi i okusi Božića dočekat će vas u svakom zalogaju ove sočne torte, a zbog melase jako će vas podsjetiti i na medenjake.

Ionako jednostavnu pripremu možete pojednostavniti još i više tako da glazuru od krem-sira zamijenite tučenim vrhnjem ili klasičnom glazurom od čokolade - ovoj će torti bolje stajati ona tamna i manje slatka.

Torta s okusom medenjaka - sastojci:

Za biskvit

  • 115 g maslaca, sobne temperature
  • 170 g melase
  • 160 g smeđeg šećera
  • 60 ml vode
  • 2 jaja
  • 60 ml punomasnog mlijeka
  • 2 čajne žličice oguljenog i sitno naribanog svježeg đumbira
  • 120 g glatkog brašna
  • 42 g kakaa u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica đumbira u prahu
  • 1 čajna žličica cimeta u prahu

Za glazuru

  • 100 g maslaca, sobne temperature
  • 150 g krem-sira, sobne temperature
  • 1 žlica melase
  • 120 g šećera u prahu

Torta s okusom medenjaka - priprema:

  1. U lonac stavite maslac, melasu, smeđi šećer i vodu i zagrijavajte, neprestano miješajući, na laganoj vatri dok se maslac ne otopi i smjesa ne postane glatka. Prelijte u zdjelu i ostavite da se malo ohladi, oko 10 minuta.
  2. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
  3. U ohlađenu smjesu šećera, melase i maslaca umiješajte jaja, mlijeko i naribani đumbir. U smjesu potom prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i suhe začine. Miješajte (bez miksera) dok ne nestanu grudice i smjesa ne postane sasvim glatka.
  4. Ulijte tijesto u pripremljeni lim. Pecite 45 do 50 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe čista. Pustite da se kolač potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Za glazuru umutite zajedno maslac i krem sir ručnim mikserom na srednjoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte melasu i kratko miksajte, a onda dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane svilenkasta i svijetle boje. Glazuru stavite na 30 minuta u hladnjak da se stegne prije nego je razmažete po torti.
  6. Premažite tortu glazurom i stavite je u hladnjak na 20 minuta prije rezanja.

Zašto mi ne uspijeva francuska salata? 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti dovoljno ukusna Francuska salata - 1 Francuska salata - 4 Francuska salata - 2 +0 Francuska salata - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju