Ponekad jednostavni okusi i sastojci koje svi imamo u hladnjaku čine najbolje kombinacije okusa. Špinat je jedna od namirnica koju jednako volimo u jednostavnim jelima, kao i onim složenijima, koja su dostojna finih restorana.
Ovu namirnicu volimo stoljećima, a špinat čak ima i svoj međunarodni dan, koji obilježavamo 26. ožujka. Zanimljiva je činjenica da je špinat popularizirala Katarina Medici, koja ga je toliko voljela da je jednom prilikom odredila pravilo koje kaže da je špinat obavezni prilog svakom jelu.
Danas ga obožavamo na mlijeku, u juhama, popečcima i tartovima, u salatama, sa sirom, s tjesteninom i u mnogim drugim ukusnim kombinacijama. Kako bismo pronašli nešto drugačije, zavirili smo u stare talijanske kuharice i pronašli zanimljiv recept za tradicionalne talijansko-austrijske okruglice koje će vas oduševiti okusom, izgledom i jednostavnom pripremom.
Sastojci za okruglice od špinata:
- 300 g starog kruha
- 200 ml mlijeka
- 300 g zamrznutog špinata
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- Maslac
- Krušne mrvice po potrebi
- 150 g feta sira
- 100 g parmezana
- Sol, papar, origano, bosiljak
Priprema okruglica od špinata:
- Mekani dio kruha narežite na kockice, a koricu bacite. Pomiješajte mlijeko i jaje pa prelijte preko kruha.
- Špinat blanširajte, ohladite pod mlazom hladne vode i sitno nasjeckajte.
- Na malo maslaca pržite luk i češnjak pa dodajte špinat i začine.
- Špinat dodajte natopljenom kruhu pa u smjesu stavite i sireve. Ako smjesa nije dovoljno čvrsta za oblikovanje kuglica, dodajte još malo krušnih mrvica.
- Vlažnim rukama oblikujte kuglice. Možete se poslužiti žlicom za sladoled kako bi kuglice bile jednake veličine.
- Stavite ih kuhati u posoljenu kipuću vodu oko 10 minuta.
- Kuhane kuglice prepržite na maslacu.
- Poslužite ih sa sirom i sezonskom salatom.
Ručak za 15 minuta: Recept za prefinu ljetnu tjesteninu u umaku od sira i špinata