Prozračniji od pudinga, ali konkretniji od moussea - pot de crème francuski je klasik za koji treba manje od deset minuta posla.
Posudice pune čokoladne kreme mogu se kombinirati i s voćem, koricom agruma ili tučenim vrhnjem, ali za osnovnu verziju potrebno je tek nekoliko sastojaka: kvalitetna čokolada, vrhnje, žumanjci i malo šećera (koji možete i izostaviti).
Sastojci za pot de crème:
- 170 g kvalitetne tamne čokolade
- 475 ml vrhnja za šlag bez šećera
- 3 žumanjka
- 1/8 žličice soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 45 g šećera (prema želji)
Priprema:
- Sitno nasjeckajte čokoladu i stavite je u blender.
- Vrhnje, žumanjke, šećer i sol kuhajte u loncu na srednje jakoj vatri, miješajući da se sastojci sjedine. Miješajte dok se ne pojave mjehurići. Umočite žlicu – ako se krema lijepi i prijanja na žlicu, ugasite vatru. Pazite da ne prokuha kako se jaja ne bi zgrušala.
- Vruću smjesu ulijte u blender s čokoladom, dodajte vaniliju pa miksajte dok krema ne postane glatka. Smjesu izlijte u posudice i stavite u hladnjak na 6-8 sati ili dok se ne stegne.
- Ostavite posudice na sobnoj temperaturi oko 10 minuta prije posluživanja.