Slanutak je iznimno fleksibilna namirnica koja je bogata bjelančevinama biljnog porijekla. Može se dodavati juhama, varivima i salatama, od njega se mogu raditi namazi poput humusa, ali i ukusni popečci poput falafela.

Ovaj recept za proteinske popečke od slanutka nadahnut je potonjim jelom, odnosno popularnom izraelskom street food hranom, ali u većem obliku i s dodatnim okusima.

Možemo ih nazvati i svojevrsnim faširancima jer kao što se originalni recept radi s mljevenim mesom, ovi se popečci rade od mljevenog slanutka.

Falafel Hrana i piće Ne koristite konzerve! Česta greška zbog koje falafel ne ispada dobro

Za izradu ovog recepta potrebno je svega pet sastojaka, no iziskuje određenu dozu organizacije. Ne zaboravite slanutak namočiti u vodi barem večer prije nego što planirate napraviti jelo.

Sastojci:
340 g artičoka iz konzerve/staklenke
180 g sirovog slanutka
70 g ocijeđenih sušenih rajčica
1 čajna žličica soli
biljno ulje za prženje

Priprema:
1. Namočite slanutak u običnoj vodi 12 do 24 sata prije pripreme jela.

2. Ocijedite namočeni slanutak od vode i stavite ga u sjeckalicu povrća ili dobar blender.

Hrskavi slanutak iz pećnice Hrana i piće Bolje od kokica? Slasne grickalice pune proteina za čiju vam pripremu treba tek nekoliko sastojaka

3. Usitnite slanutak i stavite ga sa strane. Pripazite samo da ga ne pretvorite u pire.

4. U sjeckalici povrća usitnite artičoke i sušene rajčice pa sve zajedno pomiješajte s usitnjenim namočenim slanutkom. Začinite sa solju.

5. Od dobivene smjese napravite "faširance", stavite ih na lim za pečenje i stavite u hladnjak na barem sat vremena da se stisnu.

6. Zagrijte biljno ulje na tavi na umjerenoj temperaturi pa ispecite popečke otprilike tri do četiri minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Nemojte ih stiskati tijekom pečenja jer bi se mogli raspasti na tavi.

7. Ispečene faširance poslužite u pecivu s prilozima po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju