Mala vretena ili pljukanci u Istri su omiljeni sa šparogama, pestom, pršutom, škampima ili tartufima, a sjajan su prilog i uz gulaš ili žgvacet. Tipični oblik, debeljuškast u sredini i tanji na krajevima, dobiva se trljanjem između pobrašnjenih dlanova.

Da bi se pljukanci mogli pravilno oblikovati i lijepo skuhati, tijesto treba biti tvrđe, zbog čega je potrebno uložiti nešto truda da bi se dobro izmijesilo i dobila glatka, homogena kugla. Kako se ne bi zalijepili, pljukance stavite na stolnjak ili papir pa pospite brašnom.

Pripremite li veću količinu unaprijed, možete ih zamrznuti na pladnju, kojeg prekrijte prozirnom folijom. Prilikom kuhanja ne treba ih prethodno odmrznuti, samo ih ubacite u vruću vodu.

Recepti za tijesto se razlikuju od kuhara do kuhara, a osim brašna, vode i soli neki dodaju i jaja, a ponekad i maslinovo ulje kako bi pljukanci bili elastični.

Sastojci za pljukance:

300 g oštrog brašna
300 g glatkog brašna
10 g soli
mlake vode prema potrebi

Priprema: 

1. Sve sastojke zamijesite dok ne dobijete glatko tijesto pa ga ostavite sat-dva u hladnjaku, zamotano u prozirnu foliju da tijesto odmori.

2. Uzimajte manje komade tijesta pa ih protrljajte kroz pobrašnjene dlanove kako biste dobili karakteristični oblik vretena.

3. Ubacite pljukance u vruću vodu pa kuhajte dok ne isplivaju na površinu i procijedite.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju