Kopriva je jedna od kraljica samoniklog bilja Gorskog kotara te se često koristi u gastronomiji. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, minerale, željezo, magnezij, fosfor, kalcij, natrij i kalij te vitamine A, C i B. U narodnoj medicini rado se koristi za, između ostaloga, jačanje imunosnog sustava, alergijske reakcije, poticanje probave…

Ta vatrena zaštitnica zdravlja u goranskom se kraju ubire ovisno o trajanju zimskog perioda, a najčešće tijekom lipnja – daleko od prometnica i s obveznim rukavicama.

Sjajno se sljubljuje s pastrvom, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, bjelančevinama, vitaminima i mineralima, pa ne čudi što se taj gastronomski duet često nađe na tanjuru žitelja Gorskog kotara, ali i u goranskim restoranima.

Dunja u pohodu na Samarske stijene - 23 Putovanja Dio Gorskog kotara u kojem rijetki mogu uživati: Priča o zahtjevnom pohodu na Samarske stijene

Jedan takav tradicionalni goranski recept s pastrvom i koprivom u glavnoj ulozi s čitateljima Punkufera podijelio je bistro Kamačnik iz Vrbovskog.

Sastojci za 4 osobe za goransku pastrvu u hrskavom omotu, krumpir s koprivom:

2 veće pastrve
1 kg krumpira
100 g lista mlade koprive
3 jaja
oštro brašno
mljevene kukuruzne pahuljice
maslinovo ulje
češnjak
peršin
sol, papar

Priprema:
1. Pastrvu očistite i filetirajte. Posolite ribu te je panirajte u brašnu, jajima i kukuruznim pahuljicama. Ribu najprije uvaljajte u brašno, umućena jaja, pa u mljevene kukuruzne pahuljice.

2. Pržite filete pastrve u dubokom ulju dok ne porumene.

3. Ispržene filete pastrve stavite na papir za upijanje viška masnoća.

4. Očistite krumpir te ga narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi.

5. Listove mlade koprive blanširajte i nasjeckajte.

6. Na maslinovu ulju kratko prepirjajte češnjak i peršin, dodajte blanširanu koprivu i kuhani krumpir. Sve zajedno kratko promiješajte i začinite po ukusu. Uslast!

Koliba Šume pjevaju u Gorskom kotaru - 6 Putovanja Šume pjevaju: Koliba u Gorskom kotaru za robinzonski odmor na 1000 metara visine

Goranska pastrva u hrskavom omotaču s krumpirom i koprivom samo je jedno od jela koje će se ovoga mjeseca moći probati na #Gastroventure à la Gorski kotar, najslasnijoj gurmanskoj avanturi koja budi sva čula. Riječ je o događanju u organizaciji Turističke zajednice Gorskog kotara i goranskih ugostitelja kojoj je cilj predstaviti specifične okuse toga područja.

U manifestaciji sudjeluju: u čabarskom kraju bistro PR' Lipe i buffet Tajči, restoran Eva u Lokvama; u Fužinama hotel Bitoraj, konoba Volta, Lovački dom Arnika te atraktivna pizzeria Furman u Vratima; u delničkom kraju hoteli Risnjak i Mance, pansion Risnjak, Planinarski centar Petehovac, pansion Lovački, bistro Tron, gostionica Kauzlarićevi dvori te bistro Lučice; u Skradu planinarski dom Zeleni vir, u Vrbovskom bistro Kamačnik, a u Ravnoj Gori pansion Bijela Ruža i bistro Breza.

Osim slasne goranske pastrve i finih kopriva u sklopu #Gastroventure à la Gorski kotar ovoga mjeseca moći ćete isprobati delicije sa srnetinom i bazgom, ali i uživati u tradicionalnim specijalitetima toga kraja poput kobasica i pršuta od medvjeda, vepra i jelena, siru škripavcu, štrudlama od borovnica, aromatičnim likerima i mnogim drugim finim proizvodima i pićima.

Na YouTube kanalu Turističke zajednice Gorskog kotara svakog ćete mjeseca pronaći odabrane recepture za pripremu jela kako biste komadić goranskog raja mogli reproducirati i za svojim obiteljskim stolom.

Više informacija o manifestaciji i goranskim jelima potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju