Parmentier s piletinom ukusno je i aromatično jelo skriveno ispod savršene, zlatno-smeđe hrskave korice od krumpira. Ova kreacija nadahnuta francuskim klasikom s mljevenim mesom bit će zasitna brza večera za obitelj, ali i raskošno jelo kojim se možete pohvaliti pred gostima.

Jelo je nazvano po Antoine-Augustinu Parmentieru, francuskom farmaceutu i nutricionistu iz 18. stoljeća, koji je bio veliki zagovornik i promotor krumpira i svojim je radom popularizirao to korjenasto povrće u svojoj zemlji, ali i diljem Europe.

Tradicionalni "hachis Parmentier" radi se s mljevenim mesom, obično s govedinom ili janjetinom. Ova verzija s piletinom nije samo jednako ukusna, već je i odlično rješenje za ostatke pečene piletine.

Dobrodošla osobina ovoga jela je i njegova sezonalnost. Možete ga napraviti sa svim zamislivim kombinacijama povrća, jer će mu jednako dobro stajati grašak, brokula, patlidžan ili poriluk kao glavno povrće.

 

Sastojci za parmentier s piletinom:

Za preljev od krumpira

  • 1,5 kg krumpira za pire, oguljenih
  • 30 g maslaca
  • 5 žlica vrhnja za kuhanje
  • 2 žumanjka
  • sol
  • crni papar

Za nadjev

  • 30 g maslaca
  • 6 velikih ljutika, oguljenih i prepolovljenih
  • 3 mrkve, nasjeckane
  • 2 štapića celera listaša, nasjeckanog
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan na sitno
  • 4 žlice suhog bijelog vina
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 4 velike zrele rajčice, oguljene i nasjeckane
  • 350 ml pilećeg temeljca
  • 600 g ostataka pečene piletine, nasjeckane
  • 16 crnih maslina, bez koštica i prepolovljenih
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 50 g sira gruyère

Priprema parmentiera s piletinom:

  1. Skuhajte krumpir u slanoj vodi. Ocijedite i dobro ga zgnječite drobilicom za krumpir. Umiješajte maslac, vrhnje i žumanjke i nastavite miješati dok se sve lijepo ne spoji. Posolite i ostavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Rastopite maslac u velikoj tavi. Dodajte ljutiku, mrkvu i celer i lagano pržite dok ne omekšaju, a zatim dodajte češnjak. Ulijte vino i kuhajte 1 minutu. Umiješajte pire od rajčice, nasjeckanu rajčicu i temeljac te kuhajte 10 do15 minuta dok se nadjev ne zgusne. Dodajte nasjeckanu piletinu, masline i peršin. Začinite po ukusu solju i paprom.
  3. Stavite nadjev u vatrostalnu posudu dimenzija 20x30 centimetara i na njega raspodijelite pire krumpir. Naribajte gruyère. Pecite 30-35 minuta parmentier odozgo ne postane zlatno-smeđe boje.

Gotovo u 15 minuta: Recept za kremozne njoke s piletinom i plavim sirom koje nestaju s tanjura Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 24 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 32 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 33 +30 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 30

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju